0 0
Ardei umpluti cu orez si ciuperci

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

8 buc Ardei gras
1 ceasca Orez
1 Ceapa mare
2 Morcovi
1 kg Ciuperci
1 l Suc de rosii
Sare
Piper
1 lingura Boia de ardei dulce
Mirodenii

Ardei umpluti cu orez si ciuperci

Bucataria:
  • 150 min
  • Medie

Ingrediente

Instructiuni si detalii

Distribuiti

Postul alimentar este recunoscut ca cel mai vechi si eficient tratament pentru curatare si detoxifiere. Este recomandat si folosit in multe tari pentru tratamentul multor boli gastro-intestinale, afectiuni hepato-biliare, dar si hipertensiune si inaintea procedurilor chirurgicale.

Postul alimentar inseamna retinerea de la consumul de alimente de tip “frupt” (din latina fruptus), adica produse de origine animala.

Preparatul “ardei umpluti cu orez si ciuperci” (sau alte legume) este un produs de post ce poate fi o alternativa foarte buna la cei umpluti cu carne. Procedeul de preparare este similar cu cel cu carne, doar continutul difera. In reteta aceasta am pus ciuperci, dar se pot folosi  cartofi, vinete, varza si alte legume.

“Ardei umpluti” este un preparat clasic in bucataria romaneasca, dar poate fi gasit in orice bucatarie din lumea intreaga. Acelasi gen de umplutura poate fi folosita si pentru rosii, vinete, dovlecei sau ceapa care se scobesc inainte de umplere, dar si pentru prepararea sarmalelor (in foi de vita sau varza). Preparatele de acest gen sunt cunoscute sub numele de “dolma” in Balcani.

Pentru preparare se folosesc de obicei ardei grasi carora li se taie cotorul si se scot semintele si nervurile, se umplu cu amestec si apoi se fierb in oala pe aragaz sau la cuptor.

Alte retete de mancaruri si tocanite precum cea de ardei umpluti, puteti gasi aici.

Pasi

1
Gata

Incepeti prin a taia cu un cutit cotorul la ardei. Cu o lingura sau cu mana, avand grija sa nu spargeti ardeii, scoateti semintele si nervurile. Spalati bine ardeii si dati-i deoparte, la scurs.

2
Gata

Curatati morcovii si ceapa. Spalati ciupercile si inlaturati cozile.

3
Gata

Spalati orezul intr-un castron in 6-7 ape, pana cand observati ca ultima apa este clara. Scurgeti de apa.

4
Gata

Puneti 2-3 linguri de ulei intr-o tigaie, la foc potrivit.

5
Gata

Folosind un robot de bucatarie (sau cutitul, daca aveti dexteritate) tocati marunt ceapa si morcovul si puneti-le in tigaia incinsa. Amestcati, sa nu se arda. Adaugati sare, dupa gust.

6
Gata

Tocati ciupercile marunt si puneti-le si pe ele in tigaia. Dupa un timp veti observa ca vor lasa o zeama (datorita contactului cu sarea). Este momentul in care sa adaugati orezul.

7
Gata

Adaugati jumatate din sosul de rosii, piperul si mirodeniile, amestecati si lasati sa se fiarba la foc mic. Aveti grija sa nu se evapore zeama (eventual mai adaugati putina apa). Fierbeti cam 10 minute apoi luati de pe foc.

8
Gata

Incingeti cuptorul la 200 grade.

9
Gata

Cu o lingura incepeti sa umpleti ardeii si asezati-i unul langa altul intr-o oala incapatoare. Nu apasati foarte puternic umplutura in ardei. Orezul se va expanda, la fierbere/coacere si nu vreti sa dea pe dinfara sau, mai rau, sa ramana nefiert deoarece apa nu a ajuns la el. Daca nu ati aruncat cotoarele de la ardei puteti sa le taiati precum niste capace si sa le puneti deasupra la fiecare ardei. Daca le-ati taiat, curatati repede un cartof, spalati-l si taiati-l rondele. Astupati fiecare ardei umpluti cu cate o rondea de cartof.

10
Gata

Turnati in oala restul de sos de rosii, apa cat cuprinde (fara sa acopere in totalitate), sare, piper, cateva foi de dafin si putin ulei. Puneti capacul la oala.

11
Gata

Daca decideti sa faceti ardei umpluti la cuptor NU folositi oale si capace de teflon sau plastic ci inox sau emailate. Dati la cuptor timp de 1 ora sau chiar mai mult, pana cand ardeii sunt gatiti bine. Alfel, daca ii faceti pe aragaz puteti folosi orice fel de oala doriti. Fierbeti pana cand sunt bine patrunsi si orezul este fiert.

12
Gata

Mihai Preda

Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

cartofi cu ciuperci la cuptor
anterior
Cartofi cu ciuperci la cuptor
senvis cu somon
urmator
Sendvis cu somon (by David)
cartofi cu ciuperci la cuptor
anterior
Cartofi cu ciuperci la cuptor
senvis cu somon
urmator
Sendvis cu somon (by David)

Adauga comentariu

Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.