0 0
Ciorba de fasole boabe cu afumatura

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

500g Fasole uscata
1 Morcov
1 Pastarnac
1 Telina
4-5 Rosii
2 Cepe
2-3 linguri Bulion
Ciolan de porc afumat sau alta afumatura
Sare
Piper
Tarhon
Boia de ardei dulce
Patrunjel

Ciorba de fasole boabe cu afumatura

Bucataria:

    Ciorba e pentru romani ce e branza pentru francezi, oaia pentru mongoli, Colt-ul pentru americani si femeia gonflabila pentru flota italiana.

    Poti sa-i dai orice mioriticului: pana nu inmoaie lingura in zeama lui fierbinte, groasa si acra, nu simte ca traieste.

    Sevele vietii romanesti trec prin ciorba? De ce nu?

    (Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”)

    • 150 minute
    • Medie

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    Reteta este “inspirata” din cartea lui Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”: “Ciorba de fasole boabe”, capitolul de mancaruri ardelenesti.

    Pasi

    1
    Gata

    Se pune fasolea de cu seara la inmuiat. Boabele isi vor dubla volumul. Dimineata se scurge apa, se pune fasolea intr-o cratita mare cu apa si se fierbe impreuna cu afumatura la foc mic, cu capac.

    2
    Gata

    Dupa 1 ora de fiert, se scurge apa si se adauga alta apa deja fiarta. Se mai fierbe fasolea 30 minute dupa care se schimba iar apa.

    3
    Gata

    Se taie cepele marunt, morcovii se dau pe razatoare, la fel si pastarnacul si telina.

    4
    Gata

    Se adauga legumele in oala, impreuna cu boia (paprica), cimbru si tarhon si se mai fierbe totul cam 45 de minute – 1 ora, tot la foc mic, cu capacul pe oala pus. Cand totul s-a fiert se adauga bulionul sau sucul de rosii si se mai lasa cateva clocote.

    In reteta originala, Radu Anton Roman scoate ciolanul dupa ce s-a fiert si apoi pune bulionul. Curata carnea de pe ciolan si o adauga, lasand sa mai clocoteasca alte cateva minute. In plus, mai adauga otet in momentul in care pune legumele la fiert (cam 100ml de otet la 4 litri de apa) si 1 lingura de zahar.

    5
    Gata

    Cand este gata, se adauga patrunjel. Se serveste totul cu ceapa rosie si paine proaspata, de preferat taraneasca.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt inca aprecieri. Adauga una)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    briose-cu-spanac-si-branza-
    anterior
    Briose cu spanac si branza (by Mami)
    prajitura-cu-mar-si-morcov
    urmator
    Prajitura cu mar si morcov (by Mami)
    briose-cu-spanac-si-branza-
    anterior
    Briose cu spanac si branza (by Mami)
    prajitura-cu-mar-si-morcov
    urmator
    Prajitura cu mar si morcov (by Mami)

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.