Ingrediente
- 500g Fasole uscata
- 1 Morcov
- 1 Pastarnac
- 1 Telina
- 4-5 Rosii
- 2 Cepe
- 2-3 linguri Bulion
- Ciolan de porc afumat sau alta afumatura
- Sare
- Piper
- Tarhon
- Boia de ardei dulce
- Patrunjel
Instructiuni si detalii
Ciorba este un preparat traditional in bucataria romaneasca, descris ca un preparat lichid cu legume, verdeturi, cu sau fara carne, obtinut prin fierberea ingredientelor taiate bucatele mici, si care poate fi “dres”, dupa preferinta, cu bors, otet, zeama de lamaie sau zeama de varza acra.
Ciorba se mai numeste shorba (Persana, Araba, Amharic), sho’rva (Uzbek), shorwa (Pashto), chorba (Bulgaria si Algeria), shurpa (Russia), shorpa (Uyghur), çorba (Turcia, Turkmen), shorpo (Kyrgyz), sorpa (Kazakh). (conform wikipedia)
Cum a ajuns ciorba pe masa romanilor? De la trupele de spahii (cavalerie de elita) otomane. Dar nu doar noi am adoptat acest preparat ci intreaga Europa care a fost, la un moment dat, sub stapanirea Imperiului Otoman (sarbi, albanezi, bulgari, greci etc.). Astfel grecii prepara ?orbas toptsita (ciorba cu perisoare), iar bulgarii bob tchorba (ciorba de fasole) si Shkembe tchorba (ciorba de burta).
Ciorba de fasole boabe (sau ciorba de fasole uscata) se consuma in Romania cu precadere in sezonul rece, dupa recolta, dar si in restul anului, deoarece boabele de fasole uscate se pot pastra foarte bine timp indelungat.
Reteta este “inspirata” din cartea lui Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”: “Ciorba de fasole boabe”, capitolul de mancaruri ardelenesti. Aflam de aici ca ardelenii o prefera cu otet de mere, afumatura si tarhon, in timp ce locuitorii din sudul tarii o acresc cu agurida (struguri verzi, necopti), bors sau zeama de potroace.
Pentru alte retete de ciorbe si supe vizitati sectiunea aceasta.
Pasi
1 Gata | |
2 Gata | Dupa 1 ora de fiert, se scurge apa si se adauga alta apa deja fiarta. Se adauga ciolanul de porc (sau afumatura) si se continua fierberea pentru inca o ora. Luati spuma din cand in cand. |
3 Gata | |
4 Gata | Se adauga legumele in oala, impreuna cu boia (paprica), cimbru si tarhon si se mai fierbe totul cam 45 de minute – 1 ora, tot la foc mic, cu capacul pe oala pus. Cand totul s-a fiert se adauga bulionul sau sucul de rosii si se mai lasa cateva clocote. In reteta originala, Radu Anton Roman scoate ciolanul dupa ce s-a fiert si apoi pune bulionul. Curata carnea de pe ciolan si o adauga, lasand sa mai clocoteasca alte cateva minute. In plus, mai adauga otet in momentul in care pune legumele la fiert (cam 100ml de otet la 4 litri de apa) si 1 lingura de zahar. |
5 Gata | Cand este gata, se adauga patrunjel. Se serveste totul cu ceapa rosie si paine proaspata, de preferat taraneasca. |