0 0
Ciorba de fasole boabe cu afumatura

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

500g Fasole uscata
1 Morcov
1 Pastarnac
1 Telina
4-5 Rosii
2 Cepe
2-3 linguri Bulion
Ciolan de porc afumat sau alta afumatura
Sare
Piper
Tarhon
Boia de ardei dulce
Patrunjel

Ciorba de fasole boabe cu afumatura

Bucataria:

Ciorba e pentru romani ce e branza pentru francezi, oaia pentru mongoli, Colt-ul pentru americani si femeia gonflabila pentru flota italiana.

Poti sa-i dai orice mioriticului: pana nu inmoaie lingura in zeama lui fierbinte, groasa si acra, nu simte ca traieste.

Sevele vietii romanesti trec prin ciorba? De ce nu?

(Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”)

  • 150 minute
  • Medie

Ingrediente

Instructiuni si detalii

Distribuiti

Ciorba este un preparat traditional in bucataria romaneasca, descris ca un preparat lichid cu legume, verdeturi, cu sau fara carne, obtinut prin fierberea ingredientelor taiate bucatele mici, si care poate fi „dres”, dupa preferinta, cu bors,  otet, zeama de lamaie sau zeama de varza acra.

Ciorba se mai numeste shorba (Persana, Araba, Amharic), sho’rva (Uzbek), shorwa (Pashto), chorba (Bulgaria si Algeria), shurpa (Russia), shorpa (Uyghur), çorba (Turcia, Turkmen), shorpo (Kyrgyz), sorpa (Kazakh). (conform wikipedia)

Cum a ajuns ciorba pe masa romanilor? De la trupele de spahii (cavalerie de elita) otomane. Dar nu doar noi am adoptat acest preparat ci intreaga Europa care a fost, la un moment dat, sub stapanirea Imperiului Otoman (sarbi, albanezi, bulgari, greci etc.). Astfel grecii prepara ?orbas toptsita (ciorba cu perisoare), iar bulgarii bob tchorba (ciorba de fasole) si Shkembe tchorba (ciorba de burta).

Ciorba de fasole boabe (sau ciorba de fasole uscata) se consuma in Romania cu precadere in sezonul rece, dupa recolta, dar si in restul anului, deoarece boabele de fasole uscate se pot pastra foarte bine timp indelungat.

Reteta este “inspirata” din cartea lui Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”: “Ciorba de fasole boabe”, capitolul de mancaruri ardelenesti. Aflam de aici ca ardelenii o prefera cu otet de mere, afumatura si tarhon, in timp ce locuitorii din sudul tarii o acresc cu agurida (struguri verzi, necopti), bors sau zeama de potroace.

Pentru alte retete de ciorbe si supe vizitati sectiunea aceasta.

Pasi

1
Gata

Se pune fasolea de cu seara la inmuiat. Boabele isi vor dubla volumul. Dimineata se scurge apa, se pune fasolea intr-o cratita mare cu apa si se fierbe la foc mic, cu capac.

2
Gata

Dupa 1 ora de fiert, se scurge apa si se adauga alta apa deja fiarta. Se adauga ciolanul de porc (sau afumatura) si se continua fierberea pentru inca o ora. Luati spuma din cand in cand.

3
Gata

Se taie cepele marunt, morcovii se dau pe razatoare, la fel si pastarnacul si telina.

4
Gata

Se adauga legumele in oala, impreuna cu boia (paprica), cimbru si tarhon si se mai fierbe totul cam 45 de minute – 1 ora, tot la foc mic, cu capacul pe oala pus. Cand totul s-a fiert se adauga bulionul sau sucul de rosii si se mai lasa cateva clocote.

In reteta originala, Radu Anton Roman scoate ciolanul dupa ce s-a fiert si apoi pune bulionul. Curata carnea de pe ciolan si o adauga, lasand sa mai clocoteasca alte cateva minute. In plus, mai adauga otet in momentul in care pune legumele la fiert (cam 100ml de otet la 4 litri de apa) si 1 lingura de zahar.

5
Gata

Cand este gata, se adauga patrunjel. Se serveste totul cu ceapa rosie si paine proaspata, de preferat taraneasca.

Mihai Preda

Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

briose-cu-spanac-si-branza-
anterior
Briose cu spanac si branza (by Mami)
prajitura-cu-mar-si-morcov
urmator
Prajitura cu mar si morcov (by Mami)
briose-cu-spanac-si-branza-
anterior
Briose cu spanac si branza (by Mami)
prajitura-cu-mar-si-morcov
urmator
Prajitura cu mar si morcov (by Mami)

Adauga comentariu

Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.