Background Image
0 0
Dovlecei umpluti, la cuptor

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

Adjust Servings:
4 buc Dovlecei
2 buc Ardei
4 buc Ceapa verde
3 buc Rosii
2 linguri Orez
1 buc Ceapa uscata
Mirodenii
3 linguri Ulei de masline

Dovlecei umpluti, la cuptor

Features:
    Bucataria:
      • 60 min
      • Persoane 4
      • Medie

      Ingrediente

      Instructiuni si detalii

      Distribuiti

      Modul de preparare pentru dovlecei umpluti, la cuptor este similar cu cel al vinetelor umplute. Gustul este mai dulce decat al vinetelor, care tind sa devina amare mai spre toamna.

      Principiul este acelasi: niste “barcute” facute din dovleceii taiati in lungime si scobiti, in care se pune o tocatura de diverse legume, carne si orez. Miezul nu se arunca ci se toaca si se foloseste in umplutura doar daca semintele sunt mici si moi. Daca semintele sunt tari faceti umplutura fara miezul de la dovlecel. Daca faceti mancare de post nu puneti carne sau o puteti inlocui cu soia fiarta si tocata sau cu ciuperci.

      Putina istorie despre dovlecei

      Cunoscuti ca zucchini sau courgette, dovleceii sunt legume de vara, culesi intr-o stare imatura, inainte de intarirea coajei. Culoarea poate fi diferita, de la verde deschis la verde inchis, uneori cu nuante de gri, portocaliu sau galben.

      Se presupune ca au provenit din zona Mexicului si Americii de Sud, unde exista dovezi ca se cultivau in urma cu 7000 de ani. Au devenit foarte populari in Italia secolului 19, de unde si numele de zucchini (zucca = dovleac). Se cultiva in zonele temperate, iar florile lor sunt, de asemenea, considerate delicatese.

      Din punct de vedere nutritional dovleceii contin vitamina B12, potasiu si vitamina A.

      Japonezii prepara florile de dovlecei umplute si date prin aluat tempura. Mexicanii il adauga la supe sau umplutura de quesadilla, francezii il adauga in ratatouille sau ii prepara umpluti cu rosii si ardei grasi, bulgarii il coc pe gratar sau baie de ulei si il servesc cu iaurt, usturoi si marar, iar egiptenii il trag la tigaie cu rosii, ceapa si usturoi.

      Pasi

      1
      Gata

      Dati drumul la cuptor la 180 grade, sa se incinga.

      2
      Gata

      Puneti la fier orezul in apa cu putina sare. Pana fierbe, ocupati-va de legume.

      3
      Gata

      Curatati cepele si ardeii. Taiati motul si coada la dovlecei si curatati coaja de orice impuritati.

      4
      Gata

      Cu un cutit mic pentru curatat legume decupati miezul de dovlecei. Ajutati-va si de o lingura sa scoateti miezul si semintele afara. Daca semintele sunt tari, le aruncati.

      5
      Gata

      Puneti uleiul intr-o tigaie adanca (wok) si adaugati cepele, apoi ardeii si miezul de dovlecel tocate marunt, Daca faceti reteta cu carne sau ciuperci sau soia tocate, adaugati-le si pe acestea acum. Caliti timp de 5-10 minute si adaugati orezul, scurs de apa. Adaugati si rosiile, tocate marunt.

      6
      Gata

      Asezonati cu sare si mirodenii, dupa gust. Puteti folosi ghimbir pudra, usturoi pudra sau zdrobit, ierburi provence, boia dulce sau picanta. Orice ingredient care va da gustul care va place este OK.

      7
      Gata

      Puneti o foaie de copt in tava si aranjati dovleceii scobiti cu scobitura in sus. Cu o lingura umpleti dovleceii cu tocatura din tigaie. Dati la cuptor timp de 30-35 minute. Verificati daca s-au inmuiat, daca nu, mai lasati la cuptor cateva minute.

      8
      Gata

      Cand ii scoateti de la cuptor puteti presara cascaval sau parmezan ras, patrunjel tocat si iaurt gros.

      Mihai Preda

      Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

      ciorba de vita
      anterior
      Ciorba de vita
      jumari de porc
      urmator
      Jumari de porc
      ciorba de vita
      anterior
      Ciorba de vita
      jumari de porc
      urmator
      Jumari de porc

      Adauga comentariu

      Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.