0 0
Gogosi (simple sau umplute cu gem)

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

500g Faina
200ml Lapte
50g Unt
1 cub Drojdie
1 Ou
Ulei
3-4 linguri Zahar
Sare
Vanilie

Gogosi (simple sau umplute cu gem)

Bucataria:
    • 120 minute
    • Medie

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    Un alt “gust al copilariei” este cel al gogosilor umplute cu gem, facute de mama. Imi aduc aminte si acum cum ea pregatea aluatul si dupa ce il intindea pe masa luam o cana sau un pahar si taiam cercuri pe care apoi le umplea cu gem de prune sau alta dulceata.

    Pasi

    1
    Gata

    Calculati cata drojdie va trebuie in functie de cantitatea de faina. La 500g faina se foloseste de obicei jumatate de cub de drojdie proaspata. Daca luati drojdie uscata este de ajuns un plic de 7-10 grame. Se dizolva drojdia proaspata in laptele caldut (sau apa calduta). Adaugati 1 lingura de zahar si amestecati. Va ajuta drojdia sa se activeze cam 10 minute. Daca folositi drojdie uscata nu e nevoie sa o activati.

    2
    Gata

    Intr-un bol mare puneti faina, faceti o groapa in mijlocul ei si adaugati drojdia activata sau uscata, oul, untul, restul de zahar si sarea. Framantati bine pana se omogenizeaza. Daca mai e nevoie, completati cu faina sau apa calduta, dupa caz. Acoperiti bolul cu un prosop de bucatarie si lasati la cald timp de 1 ora pana cand aluatul creste. Ar trebui sa isi dubleze volumul.

    3
    Gata

    Faceti cateva bile mai mari de aluat. Presarati faina pe masa, puneti o bila in mijloc. Luati un sucitor de bucatarie, frecati-l cu putina faina (ca sa nu se lipeasca aluatul de el) si intindeti bila de aluat pana se obtine o foaie cam de 3-4 milimetri grosime.

    4
    Gata

    Pe jumatate de foaie de aluat puneti din loc in loc, cam la 8-10cm distanta, cate o lingura de gem. Impaturiti/Trageti apoi cealalta jumatate de aluat peste prima. Cu un pahar decupati gogosile peste fiecare movilita de aluat si gem.

    5
    Gata

    Incingeti ulei intr-o tigaie adanca si apoi dati la foc potrivit. Puneti gogosile decupate in ulei si prajiti. Le scoateti apoi intr-un vas in care ati pus un prosop de hartie, ca sa traga excesul de ulei, dupa care presarati zahar pudra deasupra.

    6
    Gata

    Aluatul care ramane il adunati si faceti din nou bile. Repetati pasii anteriori.

    7
    Gata

    Pentru a face gogosi de tip inel se intinde foaia de aluat. Luati un pahar cu gura mare si unul cu gura mai mica. Decupati o rondea de aluat cu paharul mai mare dupa care in interiorul fiecarei rondele decupati aluatul cu paharul mai mic. Vor rezulta niste inele pe care le prajiti apoi in ulei. Aluatul care ramane il adunati si faceti din nou bile. Repetati pasii anteriori.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt inca aprecieri. Adauga una)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    tocan de miel
    anterior
    Tocan de miel
    ciulama pui ciuperci
    urmator
    Ciulama cu pui si ciuperci
    tocan de miel
    anterior
    Tocan de miel
    ciulama pui ciuperci
    urmator
    Ciulama cu pui si ciuperci

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.