0 0
Iahnie de fasole boabe

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

3-400 gr Fasole boabe
1 Morcov
2 Cepe
200g Costita porc
Sare
Ulei
Dafin
Piper
2 Rosii

Iahnie de fasole boabe

Bucataria:
    • 120 min
    • Medie

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    Iahnie de fasole boabe este un preparat specific … international.  Da, este international, desi ati crede ca este un preparat specific romanesc.

    “Baked beans” cum mai este cunoscut in gastronomia englezo-americana, a fost un preparat de baza in timpul colonizarii continentului american, reteta de baza apartinand, de fapt, populatiei native din America (amerindienii, indienii, pieile rosii).

    Totusi, pentru mandria noastra nationala, sa zicem ca “Iahnie de fasole boabe” este si un preparat romanesc, noi preferand sa-l facem ba cu un ciolan de porc (cum il prepara nemtii), ba cu carnati, costita, sunca sau alte “porcarii”.

    Sunt doua metode de preparare pentru iahnie e fasole: coapta sau tocanita. Orice ati alege, procedeul este similar pana la un punct (cand sunt fierte boabele de fasole), dupa care puteti alege sa le puneti in cuptor sa le coaceti sau sa le lasati intr-o oala si prepara precum orice tocanita.

    Urmati pasii de mai jos si va garantez ca veti avea o iahnie de fasole excelenta! Daca o faceti si la un tuci, pe foc de lemne… deja este cu totul alta clasa!

    Era sa uit: de unde provine cuvantul “iahnie”? Pai din limba turca, yahni sau bulgara, iahnija. Asta insemnand “Mancare scazuta, preparata din legume (mai ales din fasole boabe), din peste sau din carne si gatita de obicei cu untdelemn.conform Dex.

    V-am zis eu ca “iahnie” este o reteta internationala :-).

    Sa stiti ca iahnie de fasole boabe se face si fara carne, deci poate fi cu succes o mancare pentru vegani sau de post. Tot ce trebuie sa faceti este, normal, sa nu adaugati carne :-). Ceea ce este, pacat, pentru ca stie toata lumea ca “cea mai buna leguma e porcul”, iar savoarea data de carnea de porc este deosebita.

    De gustibus, pana la urma.

    Ce fasole boabe folositi? Pai cam orice fel: alba, pestrita, mare, mica… nu conteaza. Daca sunteti in criza de timp puteti face inclusiv cu fasole de la conserva, dar luati in considerare faptul ca aceea este deja prefiarta, deci nu mai trebuie sa o lasati peste noapte ci o puneti direct peste legumele pregatite in tigaie si apoi dati la cuptor sau faceti tocanita.

    Vezi aici alte retete cu fasole.

     

    Pasi

    1
    Gata

    Puneti boabele de fasole in apa, intr-un bol incapator, peste noapte, la inmuiat.

    2
    Gata

    A doua zi scurgeti apa in care au stat boabele de fasole, le puneti intr-o oala incapatoare, adaugati apa si sare si fierbeti la foc potrivit. La 30 de minute dupa ce da apa in clocot schimbati-o cu alta proaspata. Repetati procesul dupa alte 30 de minute. In ultima apa, lasati sa fiarba pana cand boabele s-au inmuiat.

    3
    Gata

    Cand boabele sunt inmuiate, trebuie sa va ocupati de legume si de carne.

    4
    Gata

    Curatati ceapa, morcovul si ardeiul si taiati-le marunt. Taiati costita de porc feliute. Puneti-le pe toate intr-o tigaie si caliti-le la foc mic. Nu trebuie sa adaugati ulei, costita va lasa ea grasime. Adaugati boia.

    5
    Gata

    Taiati rosiile cubulete si puneti-le in tigaia cu legumele si costita. Adaugati putina apa si lasati sa fiarba.

    6
    Gata

    Aruncati apa din oala cu boabele de fasole si puneti peste compozitia din tigaie. Daca e nevoie, mai adaugati putin sos de rosii. Adaugati 2 frunze de dafin.

    7
    Gata

    Sunt retete in care se recomanda adaugarea unei linguri de faina, pentru a lega compozitia. Faceti cum doriti, aici, dupa gust.

    8
    Gata

    Dati oala la foc mic si mai fierbeti timp de 15-20 de minute, pana cand se leaga bine compozitia.

    9
    Gata

    Daca vreti sa o faceti la cuptor (asa cum am ales eu), de la pasul 6 puneti oala cu toate ingredientele in cuptorul preincalzit la 180 grade si lasati sa se coaca timp de 30 de minute.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    pastrav varza mamaliga
    anterior
    Pastrav prajit in malai, mamaliga, varza murata calita
    tarta mere pere dantelata
    urmator
    Tarta cu mere si pere, dantelata
    pastrav varza mamaliga
    anterior
    Pastrav prajit in malai, mamaliga, varza murata calita
    tarta mere pere dantelata
    urmator
    Tarta cu mere si pere, dantelata

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.