2 0
Iutari in otet

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

10kg Iutari
500 l Otet de vin alb
3-4 capatani mari Usturoi
Boabe de mustar
Piper

Iutari in otet

Bucataria:
    • 60 minute
    • Medie

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    Iutarii (Lactarius Piperatus) se mai numesc “bureti iuti, laptosi” sau “laptuca iute”. Ei se intalnesc cam peste tot in padurile din Romania si se coc in lunile iulie-septembrie.

    Cand eram mic si mergeam cu bunica in padure dupa ciuperci, iutarii erau cei mai intalniti.

    Datorita gustului lor iute nu sunt preferati de foarte multa lume insa exista cateva modalitati care pot contracara acest gust. Bunica ii facea prajiti pe plita de la soba cu putina sare, tocanita cu usturoi sau ii puneam la conservat in otet, peste toamna.

    Pasi

    1
    Gata

    Prepararea buretilor

    Ca pentru orice ciuperca de padure, recomandarea este sa cumparati doar din surse sigure. Iutarii se pot confunda destul de usor cu alte ciuperci de padure necomestibile. Acestia au insa o palarie convexa (adancita in locul unde palaria se intalneste cu piciorul) sub forma de palnie, de culoare alb-alb murdar patata la mijloc, in dreptul piciorului, au o carne alba, compacta care rupta emana un suc cu iz iute si o culoare putin albastra-verzuie.

    Aveti aici cateva poze luate de pe net.

    Recomandarea mea ramane, in continuare, sa cumparati sau sa mergeti la cules cu cei care se pricep.

    2
    Gata

    In primul si primul rand spalati bine buretii sub un jet puternic de apa si dati-i deoparte pe cei care nu sunt buni. Puneti-i apoi la scurs intr-o sita.

    3
    Gata

    Intr-o oala mare sau un ceaun puneti la fiert apa impreuna cu sare grunjoasa (1 lingura la litrul de apa).

    4
    Gata

    Cand apa clocoteste, puneti buretii in oala la fiert timp de 40 de minute. Scurgeti apoi apa si lasati-i in oala.

    5
    Gata

    Prepararea otetului

    Intr-o alta oala puneti otetul de vin alb cu apa in proportie de 3 la 1, adica 1,5 litri apa la cei 500ml de otet. Adaugati 2 lingurite de sare grunjoasa (1 la litru) si aduceti la punctul de fierbere.

    6
    Gata

    Borcanele se spala bine, atat sticla cat si capacul.

    7
    Gata

    Se curata usturoiul. Taiati buretii bucati potrivite.

    8
    Gata

    Puneti borcanele intr-o tava de metal. Astfel, cand puneti otetul cald, borcanele nu se vor sparge. Adaugati in fiecare cateva boabe de mustar si de piper, 2-3 catei de usturoi si apoi puneti o mana de bureti. Repetati procedeul pana cand umpleti borcanele. Turnati apoi cu un polonic otetul cu apa.

    9
    Gata

    Sterilizarea

    Unii prefera sa sterilizeze borcanele punandu-le cu capacul in jos, sa se videze. Noi folosim altfel de procedeu.

    Goliti cuptorul de tavi. Puneti borcanele intr-o tava putin adanca. Adaugati apa pana aproape de buza tavii. Dati drumul la cuptor la foc potrivit si lasati timp de 30 de minute, pana cand apa incepe sa fiarba si in borcane vedeti ca incep sa se ridice bule de aer. Opriti cuptorul, mai lasati cateva minute sa se raceasca, dupa care puneti borcanele pe un tocator de lemn si acoperiti-le cu o patura groasa. Peste cateva ore verificati daca "s-au tras", capacul borcanului trebuind sa se curbeze, sa intre in borcan putin. Veti auzi, probabil, pe parcurs ce se videaza, niste pocnituri. E semnul ca "se trag" borcanele.

    10
    Gata

    Puneti in camara la loc uscat si racoros si serviti peste toamna-iarna.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, medie: 4,00 din 5)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    coaste porc
    anterior
    Coaste de porc la cuptor
    cartofi chips
    urmator
    Chips de cartofi
    coaste porc
    anterior
    Coaste de porc la cuptor
    cartofi chips
    urmator
    Chips de cartofi

    Comentarii Ascunde comentarii

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.