0 0
Mancare de fasole teci

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

1-2kg Fasole teci
2 Ardei
1 Ceapa mare
1 Morcov mare
4-5 Catei de usturoi
O jumatate Praz
Ulei
Sare
Piper
Boia
Jumatate legatura Patrunjel
Jumatate legatura Marar

Mancare de fasole teci

Bucataria:
    • 45 min
    • Medie

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    Mancare de fasole teci precum si ciorba de fasole teci sunt unele dintre preparatele copilariei, pe care le facea bunica de pe valea Raului Doamnei atunci cand mergeam in vacanta. Painea in acele vremuri era pe cartela, iar in sat doar duminica (parca…nu-mi mai amintesc exact) venea o masina cu paine, drept pentru care “painea” noastra era mamaliga. Mamaliga, la fel ca mancarea de fasole teci, era facuta pe plita de fonta, in tuci, invartita si coapta bine si apoi taiata cu sfoara pe un tocator de lemn.

    Fasolea teci este fasolea galbena sau verde cu pastai plate.  De ce teci? Probabil pentru ca pastaia seamana cu o teaca de cutit sau sabie.

    Fasole – Putina istorie

    Fasolea a este una dintre cele mai vechi plante care a fost cultivata cam in intreaga lume. Nu exista (dovedita) o tara de origine. Cele mai vechi dovezi despre cultivarea fasolei provin din Tailanda (cu aproximativ 7000 ani i.e.n). Boabe de fasole au fost descoperite si la poalele muntilor Himalaya si in Afganistan, dar si in Egipt. In Europa cele mai vechi dovezi dateaza de acum 4000 de ani, in zona mediteraneana. Din aceeasi perioada dateaza fasolea descoperita in zona Peru, in America de Sud. Atunci cand colonistii au sosit in America de Sud nativii i-au invatat sa cultive fasole impreuna cu porumb.

    Stiati ca…?

    In Grecia Antica functionarii publici erau alesi folosind cateva boabe de fasole neagra si una de fasole alba intr-o urna. Cel care extragea boaba alba capata functia.

    Cea mai mare teaca poate ajunge la aproximat 1.5 metri.

    Exista aproximativ 40.000 de tipuri de “boabe” in lume, dar putine dintre ele sunt cultivate in masa pentru a fi consumate.

    Boabele contin fibre, proteine, vitamine, carbohidrati, folati si fier.

    Alte mancaruri cu fasole si leguminoase puteti gasi aici.

     

    Pasi

    1
    Gata

    Spalati bine fasolea. Aruncati capetele si rupeti cu mana tecile in bucati de 3-4 cm.

    2
    Gata

    Spalati celelalte legume. Curatati de coaja morcovul, ceapa, usturoiul si prazul. Scoateti samburii la ardei.

    3
    Gata

    Puneti o oala incapatoare pe aragaz, la foc potrivit. Adaugati 3-4 linguri de ulei (sau untura)

    4
    Gata

    Tocati feliute subtiri cateii de usturoi si puneti-i in uleiul incins. Aveti grija sa nu se arda prea tare.

    5
    Gata

    Adaugati ceapa tocata marunt, apoi morcovul si prazul taiate feliute si in cele din urma ardeiul, taiat cubulete mici. Puneti putina apa in oala (2-3 linguri), sa nu se prajeasca legumele si caliti la foc mic. Adaugatu sarea, piperul si boiaua, dupa gust.

    6
    Gata

    Dupa 10 minute adaugati fasolea si amestecati. Adaugati apoi si apa fiarta putin sub nivelul legumelor, aduceti la punctul de fierbere, dati la foc potrivit spre mic si puneti capacul la oala. Fierbeti 15 minute dar nu mai mult, altfel se vor inmuia toate legumele. Verificati daca tecile sunt fierte.

    7
    Gata

    Luati capacul de la oala. Tocati marunt mararul si patrunjelul si puneti in oala. Amestecati si luati de pe foc. Serviti asa cum este sau ca garnitura la carne.

    8
    Gata

    PS: La sfarsit, inainte de adauga verdeata, puteti pune putin lapte dulce sau batut.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt inca aprecieri. Adauga una)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    varza a la Cluj
    anterior
    Varza a la Cluj
    ciuperci cu usturoi la tigaie
    urmator
    Ciuperci cu usturoi la tigaie
    varza a la Cluj
    anterior
    Varza a la Cluj
    ciuperci cu usturoi la tigaie
    urmator
    Ciuperci cu usturoi la tigaie

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.