Ingrediente
- 2kg
- 2kg
- 1kg
- 1kg
Instructiuni si detalii
Din punct de vedere istoric marmelada a fost preparata din gutui. Cuvantul englezesc „marmelade” provine din portughezul „marmelada”, insemnand „prepararea gutuilor”.
Cea mai veche reteta apare intr-o carte de bucate de pe vremea romanilor, a lui Apicius, care descrie modul de conservare a gutuilor (dar si a lamailor, merelor, perelor) in miere.
Insa, termenul de marmelada se foloseste pentru orice fel de preparat din coaja si pulpa fructelor, si in principal a citricelor de grepfrut, portocala, mandarina si lamaie. Cele mai apreciate sunt portocalele amare din Sevilla, Spania. Acestea au un continut ridicat de pectina, care ajuta la obtinerea consistentei de gel a marmeladei. In acelasi timp, coaja ii da un gust amarui. Spre deosebire de prepararea dulcetei sau a gemului, pentru marmelada se adauga o cantitate consistenta de apa care este, insa, gelifiata de pectina din fructe. Preparatul seamana cu un jeleu in care se pot vedea bucatile de fructe.
In Romania am fost obisnuiti sa consumam marmelada din gutui si alte fructe, pe care o gaseam in magazine sub forma unor batoane mari din care se taiau felii.
VaA propun sa preparati si voi marmelada, pe care o puteti pastra foarte usor la borcane, in camara.
Pasi
1 Gata | Se spala bine toate fructele, se curata de samburi si se toaca bucati de 1-2 cm. |
2 Gata | Intr-o oala incapatoare puneti toate fructele la fiert in apa cam cat sa le acopere. Fierbeti pana cand gutuile se inmoaie bine. Cu un blender zdrobiti fructele pana cand se obtine o pasta mai groasa. Adaugati zaharul si zeama de la 1 lamaie. Fierbeti apoi in continuare, la foc mic, amestecand din cand in cand sa nu se prinda de oala, pana cand obtineti consistenta groasa dorita. |
3 Gata | Sterilizati cateva borcane si puneti marmelada in ele. Pastrati in camara, la rece. |