0 0
Nectar de gutui (si mere)

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

4 kg Gutui
2 kg Mere
8 litri Apa
1 kg Zahar

Nectar de gutui (si mere)

Bucataria:
    • 90 minute
    • Usoara

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    Nectar. 1. Lichid secretat de glandele nectarifere ale plantelor si care, colectat de albine, este transformat în miere. 2. (În mitologia greaca) Bautura a zeilor care îi facea nemuritori pe cei ce o gustau. Bautura minunata, delicioasa. 3. Bautura preparata pe baza sucului natural extras din fructe. (conform dexonline.ro).

    Sunt sigur ca ati baut nectar cu diverse ocazii. Puteti sa-l cumparati si din magazinele alimentare. Insa nu toate produsele de tip nectar sunt, de fapt, 100% naturale, marea lor majoritate sunt facute cu apa sau sirop si concentrate sau pulpa de fructe.

    Va propun sa faceti nectar singuri, acasa. Nu este o reteta grea si va garantez ca veti obtine un produs super bun.

    Se poate face din orice fel de fructe carnoase. Eu prefer gutuile, merele si perele si il fac, de cele mai multe ori, combinand fructele intre ele. Aroma de gutui este super!

    Pasii sunt usori. Pentru o cantitate consistenta va trebuie o oala mare, incapatoare. La reteta de mai jos am folosit o oala de 20 de kilograme.

    Pasi

    1
    Gata

    Spalati bine de tot fructele. Taiati-le si aruncati cotoarele si semintele, pastrand doar pulpa, cu tot cu coaja. Practic, lasati doar ce este sanatos. Aveti grija la gutui, pentru ca sunt mai tari si trebuie atentie cand le curatati.

    2
    Gata

    Taiati fructele bucati potrivite si puneti-le in oala. Adaugati 8 litri de apa.

    3
    Gata

    Dati focul la mare, la aragaz, puneti oala pe aragaz si aduceti la punctul de fierbere.

    4
    Gata

    Cand apa fierbe, dati focul la mic si fierbeti in continuare pana cand gutuile s-au inmuiat.

    5
    Gata

    Eh, acum sunt doua variante de preparare a sucului. Alegeti pe care preferati.

    6
    Gata

    Varianta 1. Folosind o sita, strecurati siropul intr-o alta oala incapatoare. Adaugati zaharul si puneti pe aragaz, la foc mic. Amestecati pana cand se topeste zaharul. Pulpa de fructe se paseaza intr-un robot de bucatarie sau cu blenderul, dupa care se amesteca cu sucul.

    7
    Gata

    Varianta 2. Adaugati zaharul in oala si mai fierbeti 5-10 minute, amestecand usor, pana cand se topeste zaharul. Cu un blender si muuuuuulta rabdare, pasati fructele in oala, pana cand se obtine o pasta omogena. Aveti grija sa nu ramana bucati de fructe.

    8
    Gata

    Indiferent de varianta aleasa, dupa ce obtineti pasta de fructe, mai fierbeti 10-15 minute la foc mic.

    9
    Gata

    Pana cand termina de fiert nectarul trebuie sa pregatiti sticlele. Din compozitia de mai sus ies cam 12 litri de nectar, deci, o sa aveti nevoie de 12 sticle :-).

    10
    Gata

    Spalati bine sticlele si sterilizati-le. Pentru sterilizare se scurg sticlele de apa si se pun intr-o tava, la cuptorul incins, timp de cateva minute, pana se evapora apa.

    11
    Gata

    Dupa ce ati fiert nectarul si au fost sterilizate sticlele umpleti-le cu nectar. NU SCOATETI STICLELE DIN TAVA in care le-ati sterilizat. Nectarul fierbinte se pune in recipiente de sticla care sunt asezate pe metal, altfel riscati sa se sparga sticlele. Puneti capacele cu grija, sa nu va ardeti.

    12
    Gata

    Cuptorul este inca incins, asa ca puteti sa-l folositi pentru a vida sticlele cu nectar. Puneti sticlele intr-o tava, adaugati apa cam de 1-2 cm (daca permite inaltimea tavii) si apoi dati la cuptor, pe nivelul cel mai de jos, timp de 20 minute, la 180 grade. Daca nu vreti sa le vidati la cuptor puteti sa le puneti si intr-o oala cu apa, pe aragaz timp de 30 minute. Dar va va lua mai mult timp, plus ca nu stiu in ce oala incap 12 sticle mari.

    13
    Gata

    Lasati sticlele "sa se traga". Veti observa ca pulpa de nectar s-a ridicat spre capacul sticlei, in timp ce in partea de jos s-a separat sucul. Nu va faceti nicio problema. Atunci cand veti servi nectarul agitati bine sticla pana cand se omogenizeaza continutul.

    14
    Gata

    Puneti la pastrare in beci sau camara.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, medie: 4,33 din 5)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    crutoane cu mirodenii
    anterior
    Crutoane
    muraturi asortate
    urmator
    Muraturi asortate (in saramura)
    crutoane cu mirodenii
    anterior
    Crutoane
    muraturi asortate
    urmator
    Muraturi asortate (in saramura)

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.