0 0
Orez cu urzici… si ghebe

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

Numar persoane:
1 cana Orez
Urzici
200g Ciuperci
150ml Vin alb
500g Supa de legume (sau pui)
2 Cepe
Ulei de masline
Sare
Piper

Orez cu urzici… si ghebe

Bucataria:
    • 90 minute
    • Persoane 4
    • Usoara

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    “… si ghebe” pentru ca au fost adaugate pe ultimii metri…

    Stiu, nu e un preparat preferat de multa lume. Urzicile sunt consumate in principal de cei de varsta mai… inaintata (cel putin aceasta este perceptia).

    Eu unul am urat urzicile de cand eram copil din mai multe motive. Mama facea ciorba de urzici dar o inghiteam asa, in sec (ca au fier, ca au vitamine… 🙂 )

    Urzicile erau folosite la mine la tara pe post de mancare pentru rate si alte pasari. Le culegeam cu manusile de cauciuc si erau puse la fiert in niste ceaune mari, dupa care erau tocate si date la pasari. Noi, bipezii (ciudat spus, si ratele sunt tot bipde), le consumam atunci cand abia rasareau din pamant, primava devreme si erau mici si mai putin piscatoare. Mai putin… putin zis. Urzicau destul de bine.

    Tot mic fiind bantuiam pe dealuri cu prietenii, prin tot felul de hauri si cotloane pe unde, inevitabil, erau si urzici. Nu stiu daca cunoasteti senzatia … cand intri fara sa vrei, in pantaloni scurti, intr-o tufa cu urzici. Jumatate de ora te scarpini in timp ce vezi cum pe picior apar basicile.

    Ca sa nu mai zic ca era clasica amenintarea, atunci cand nu eram prea cuminte, ca voi fi batut la fundul gol cu urzicile.

    Concluzia? Urzicile nu prea au avut o sansa in viata mea. Dar… am zis sa mai incerc o data, mai ales ca le-am combinat cu niste ghebe de soi.

    Pasi

    1
    Gata

    Spalati bine de tot urzicile, in mai multe ape. Curatati astfel gunoaiele si pamantul.

    2
    Gata

    Spalati orezul in mai multe ape.

    3
    Gata

    Puneti pe foc doua oale: una pentru urzici si una pentru orez. In oala pentru urzici puneti apa si sare. In oala pentru orez puneti ulei de masline, cam 3-4 linguri.

    4
    Gata

    Curatati si taiati cepele marunt si adaugati in oala Caliti bine si adaugati orezul. Amestecati si adaugati vinul alb, dupa care, treptat, supa de legume sau de pui. Practic faceti un risotto, ca in reteta de baza.

    5
    Gata

    Cat faceti risotto, dati urzicile in fiert timp de 5 minute dupa care le puneti intr-o strecuratoare si lasati sa se raceasca. Dupa ce s-au racit putin le puneti pe un tocator si le taiati marunt. Procedati la fel cu ciupercile.

    6
    Gata

    Nu uitati de risotto si amestecati din cand in cand. Adaugati apa fiarta cand e nevoie, putin cate putin.

    7
    Gata

    Adaugati urzicile si ciupercile tocate in orez si mai lasati la fiert cateva minute. Practic tot procesul de fierbere, de la adaugarea orezului pana cand se fierb si urzicile si ciupercile dureaza cam 30 de minute.

    8
    Gata

    Cam asta e totul.

    Era sa uit... sare si piper, dupa gust.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt inca aprecieri. Adauga una)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    tocanita de linte cu bacon
    anterior
    Tocanita de linte si bacon
    mancare de cartofi
    urmator
    Mancare de cartofi
    tocanita de linte cu bacon
    anterior
    Tocanita de linte si bacon
    mancare de cartofi
    urmator
    Mancare de cartofi

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.