1 0
Placinta cu dovleac

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

2 cani Faina
150g Zahar
1 lingura Otet de mere
Ulei
1kg Dovleac
200g Miez de nuca
2-3 lingurite Scortisoara
Sare
Ulei
Apa calduta

Placinta cu dovleac

  • 60 minute
  • Medie

Ingrediente

Instructiuni si detalii

Distribuiti

E bun si Halloween-ul asta la ceva (stiu, unii m-ar contrazice). Dar mi-am adus aminte cum mâncam, în fiecare toamna, dovleac turcesc, facut de maica-mea sau de bunica, la cuptor.

Marti am fost în piata si am cumparat vreo 3 kilograme de dovleac, cu gândul sa-l fac la cuptor. Dar mi-am dat seama ca e cam mult si nici nu stiu daca le plac copiilor, însa sigur i-as încânta cu o placinta.

Asa ca am vorbit cu expertul cofetar din casa, adica Ana, si  aseara am cautat pe net retete. Am gasit una foarte usoara si buna, la Adi Hadean , iar rezultatul a fost excelent.

Pentru alte tarte si placinte, vizitati sectiunea Deserturi.

Despre Halloween, Sumedru si dovleac

Halloween-ul este o sarbatoare celtica ce se sarbatoreste anual pe 31 Octombrie. Numele provine din egleza, “All Hallows’ Even“, adica sarbatoarea tuturor sfintilor. Traditionala este sculptarea dovlecilor (Jack-o’-Lantern) pentru luminarea sufletelor din purgatoriu (initial se sculptau napi), iar copii se mascheaza in vrajitoare sau alte personaje, plecand la colindat dupa bomboane.

Din punct de vedere istoric, sarbatoarea este legata de festivalul celtic Samhain (Samuin), care desemna sfarsitul verii si inceputul anului nou celtic, respectiv trecerea de la lumina la intuneric. In ziua de Samhain granita dintre lumea aceasta si cea a mortilor slabeste si permite trecerea spiritelor sa o traverseze. Pentru inlaturarea spiritelor rele se purtau costume si masti. De asemenea, se faceau focuri de tabara.

La noi, in aceasta perioada se sarbatoreste Sumedru (Sâmedru, Sânmedru) in ziua de Sf. Dumitru, sarbatoare legata de succesiunea anotimpurilor, fiind una dintre cele mai importante zile de sarbatorire a mortilor (dexonline). In unele zone din tara este traditionala aprinderea focului lui Sumedru.

 

 

Pasi

1
Gata

Se face coca din faina, o lingura de zahar, sare, otet de mere, ulei si apa calduta

2
Gata

Dovleacul se da pe razatoare, se caleste în tigaie împreuna cu zaharul, miezul de nuca si scortisoara. Eu unul v-as recomanda sa puneti doar o ceasca de zahar mai întâi si sa verificati daca este suficient de dulce. Daca puneti prea mult s-ar putea sa iasa mult prea dulce. Am facut separat si ceva miez de nuca înmuiat în vin rosu si putin zahar, la foc mic.

3
Gata

Se întind foi din aluat, se pune compozitia si se ruleaza. La cantitatea de mai sus ies doua rulade.

4
Gata

Se bate un ou si se ung ruladele cu o pensula. Se dau la cuptor, la 180 grade si se scot când sunt gata (cam 20 de minute)

Mihai Preda

Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

gem-prune-samburi-nuca
anterior
Gem de prune cu samburi de nuca
cartofi usturoi
urmator
Cartofi cu usturoi
gem-prune-samburi-nuca
anterior
Gem de prune cu samburi de nuca
cartofi usturoi
urmator
Cartofi cu usturoi

Adauga comentariu

Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.