Ingrediente
Aluatul
- 500g
- 1 plic
- 100ml
- 1 var de lingurita
- 2
- 150g
Umplutura de mere
- 2kg
- 100g
- 50ml
- 1 lingura
- 3 linguri
Instructiuni si detalii
Daca o sa cautati pe net istoria sau originea pentru placinta cu mere, veti descoperi ca ea a fost preparata pentru prima data in Anglia. Ma mira de faptul ca romanastii nostri nu stiau sa prepare placinta cu mere, fiind reconoscuti pentru culturile de pomi fructiferi, si ca au preluat, practic, reteta din vestul Europei, dar, tinand cont ca la noi cam toate preparatele se faceau mai mult cu malai si mei, tind sa cred ca aceasta ipoteza este corecta. O dovada o reprezinta cea mai veche reteta, aparuta in Anglia in 1381.
Placinta inseamna, de fapt, un preparat care are doua straturi intre care se pune o umplutura (care poate fi de fructe, legume, branza, carte si altele). Cele doua straturi pot fi facute din aluat, dar exista si varianta in care cel de deasupra este ori facut din zahar sau bezea, ori lipseste.
In Romania varianta cea mai intalnita de placinta cu mere este cea facuta intr-o tava dreptunghiulara, cu doua straturi de aluat intre care se pun merele date pe razatoare si putin gatite. Aceasta este si reteta de aici.
Pentru alte retete cu mere, vizitati sectiunea de aici.
Pasi
1 Gata | Prepararea merelorSpalati bine merele si curatati-le de coaja. Eliminati cotoarele. |
2 Gata | Dati merele pe razatoarea mare. |
3 Gata | Intr-o tigaie de tip wok sau o cratita mare puneti laptele, untul, zaharul si scortisoara. Amestecati pana cand untul si zaharul se topesc. |
4 Gata | |
5 Gata | Pregatirea aluatuluiTopiti untul intr-o craticioara mica. |
6 Gata | Intr-un bol incapator puneti faiana, sarea si praful de copt. Amestecati-le. |
7 Gata | Adaugati untul, ouale si laptele. Framantati bine timp de 10 minute sau pana cand se obtine un aluat compact si moale. Daca mai e nevoie, puneti apa calduta sau lapte. |
8 Gata | Impartiti aluatul in doua bile egale. |
9 Gata | Prepararea placinteiIncingeti cuptorul la 180 grade sau la foc mediu. |
10 Gata | Ungeti o tava nederenta cu putin unt. |
11 Gata | |
12 Gata | |
13 Gata | |
14 Gata | Rulati si cealalta bila de aluat intr-o foaie i puneti-o peste mere, avand grija sa acopere bine toata suprafata. |
15 Gata | Cu o furculita intepati din loc in loc aluatul de deasupra (astfel, cand se coace, aluatul nu va face aer dedesubt si se va coace uniform). |
16 Gata | Intr-un castron spargeti un ou si bateti-l cu furculita. Turnati apoi oul in tava, peste aluat, si intindeti-l uniform cu o pensula peste tot aluatul. |
17 Gata | Dati tava la cuptor timp de 35-40 de minute, pana cand oul se rumeneste frumos. |
18 Gata | |
19 Gata | Lasati sa se raceasca si apoi taiati-o in formele dorite. |