Background Image
0 0
Placinta cu mere

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

Aluatul
500g Faina
1 plic Praf de copt
100ml Lapte
1 var de lingurita Sare
2 Oua
150g Unt
Umplutura de mere
2kg Mere
100g Unt
50ml Lapte
1 lingura Scortisoara
3 linguri Zahar

Placinta cu mere

Bucataria:
    • 80 min
    • Medie

    Ingrediente

    • Aluatul

    • Umplutura de mere

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    Daca o sa cautati pe net istoria sau originea pentru placinta cu mere, veti descoperi ca ea a fost preparata pentru prima data in Anglia. Ma mira de faptul ca romanastii nostri nu stiau sa prepare placinta cu mere, fiind reconoscuti pentru culturile de pomi fructiferi, si ca au preluat, practic, reteta din vestul Europei, dar, tinand cont ca la noi cam toate preparatele se faceau mai mult cu malai si mei, tind sa cred ca aceasta ipoteza este corecta. O dovada o reprezinta cea mai veche reteta, aparuta in Anglia in 1381.

    Placinta inseamna, de fapt, un preparat care are doua straturi intre care se pune o umplutura (care poate fi de fructe, legume, branza, carte si altele). Cele doua straturi pot fi facute din aluat, dar exista si varianta in care cel de deasupra este ori facut din zahar sau bezea, ori lipseste.

    In Romania varianta cea mai intalnita de placinta cu mere este cea facuta intr-o tava dreptunghiulara, cu doua straturi de aluat intre care se pun merele date pe razatoare si putin gatite. Aceasta este si reteta de aici.

    Pentru alte retete cu mere, vizitati sectiunea de aici.

     

    Pasi

    1
    Gata

    Prepararea merelor

    Spalati bine merele si curatati-le de coaja. Eliminati cotoarele.

    2
    Gata

    Dati merele pe razatoarea mare.

    3
    Gata

    Intr-o tigaie de tip wok sau o cratita mare puneti laptele, untul, zaharul si scortisoara. Amestecati pana cand untul si zaharul se topesc.

    4
    Gata

    Adaugati merele si gatiti-le la foc potrivit timp de 10-15 minute, pana cand s-au inmuiat. Cand sunt gata, opriti focul la aragaz si lasati merele sa se raceasca.

    5
    Gata

    Pregatirea aluatului

    Topiti untul intr-o craticioara mica.

    6
    Gata

    Intr-un bol incapator puneti faiana, sarea si praful de copt. Amestecati-le.

    7
    Gata

    Adaugati untul, ouale si laptele. Framantati bine timp de 10 minute sau pana cand se obtine un aluat compact si moale. Daca mai e nevoie, puneti apa calduta sau lapte.

    8
    Gata

    Impartiti aluatul in doua bile egale.

    9
    Gata

    Prepararea placintei

    Incingeti cuptorul la 180 grade sau la foc mediu.

    10
    Gata

    Ungeti o tava nederenta cu putin unt.

    11
    Gata

    Luati o bila de aluat si intindeti-o cu un sucitor astfel incat sa obtineti o foaie de marimea tavii.

    12
    Gata

    Puneti foaia in tava astfel incat sa fie intinsa nu doar pe fundul ei ci sa urce putin peste pretii tavii.

    13
    Gata

    Adaugati merele si intindeti-le uniform peste foaie.

    14
    Gata

    Rulati si cealalta bila de aluat intr-o foaie i puneti-o peste mere, avand grija sa acopere bine toata suprafata.

    15
    Gata

    Cu o furculita intepati din loc in loc aluatul de deasupra (astfel, cand se coace, aluatul nu va face aer dedesubt si se va coace uniform).

    16
    Gata

    Intr-un castron spargeti un ou si bateti-l cu furculita. Turnati apoi oul in tava, peste aluat, si intindeti-l uniform cu o pensula peste tot aluatul.

    17
    Gata

    Dati tava la cuptor timp de 35-40 de minute, pana cand oul se rumeneste frumos.

    18
    Gata

    Cand placinta este gata scoteti-o din cuptor si rasturnati-o pe un tocator de lemn.

    19
    Gata

    Lasati sa se raceasca si apoi taiati-o in formele dorite.

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    spaghete cu fructe de mare
    anterior
    Spaghete cu fructe de mare
    macrou broccoli orez varza
    urmator
    Macrou la cuptor, orez, legume verzi sotate si salata de varza
    spaghete cu fructe de mare
    anterior
    Spaghete cu fructe de mare
    macrou broccoli orez varza
    urmator
    Macrou la cuptor, orez, legume verzi sotate si salata de varza

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.