0 0
Prajitura Figaro (cu gem si bezea)

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

Adjust Servings:
3 Oua
200g Faina
200g Lapte
250g Zahar
50ml Ulei
1 plic Zahar vanilinat
Gem de fructe
1 plic Praf de copt
Sare

Prajitura Figaro (cu gem si bezea)

Bucataria:
  • 50 min
  • Persoane 10
  • Medie

Ingrediente

Instructiuni si detalii

Distribuiti

Aceasta este una dintre prajiturile pe care le facea mama cand eram mic si care imi placea foarte mult. Nu stiam ca se cheama prajitura Figaro ci era cunoscuta ca “prajitura cu albus” sau “prajitura cu gem si bezea”.

Daca o sa cautati pe net o sa gasiti mai multe variante: cu sau fara cacao, cu sau fara unt. De asemenea, dulceata sau gemul folosit poate sa difere, in functie de gusturile fiecaruia.

Fiind prima data cand am facut prajitura cu gem si bezea, bezeaua nu s-a intarit deoarece am lasat prajitura la cuptor la temperatura mai mare, ca la care am copt prajitura. Am citit insa, in retetele de pe net ca, daca o lasati la foc mai mic in cuptor si apoi, dupa ce opriti cuptorul o mai lasati putin timp inauntru, bezeaua se intareste. Verific eu data viitoare daca asa e 🙂

Pasi

1
Gata

Incingeti cuptorul la 180 grade.

2
Gata

Separati galbenusurile de albusuri si puneti-le in doua boluri diferite.

3
Gata

Amestecati galbenusurile cu 150g zahar si mixati-le la viteza mare, cu un mixer de bucatarie, pana isi dubleaza volumul si se obtine o crema.

4
Gata

Adaugati treptat un varf de lingurita de sare, uleiul si laptele.

5
Gata

Amestecati faina cu praful de copt si apoi adatugati-o peste galbenusuri, amestecand cu un tel pana se obtine o crema compacta, fara cocoloase.

6
Gata

Transferati compozitia intr-o tava de prajituri. Daca folositi o tava anti-aderenta, ungeti-o inainte cu unt. Altfel, puneti o hartie de copt.

7
Gata

Dati la cuptor timp de 20 minute.

8
Gata

Pana se coace blatul trebuie facuta bezeaua. Amestecati albusurile cu restul de 100g de zahar, cu un mixer la viteza mare, pana cand devin sticloase si, daca intoarceti bolul invers, nu cade compozitia din el.

9
Gata

Dupa cele 20 de minute scoateti tava din cuptor. Cu o lingura puneti deasupra blatului gem si intindeti-l uniform pana se acopera.

10
Gata

Puneti deasupra gemului albusurile si intindeti-le si pe acestea uniform.

11
Gata

Dati cuptorul o treapta mai jos (sau la 160 grade), puneti tava in cuptor si lasati timp de 15 minute.

12
Gata

Opriti cuptorul si lasati prajitura acolo inca 10-15 minute. Daca bezeaua nu este intarita putin deasupra, nu va faceti probleme, prajitura este delicioasa si asa.

13
Gata

Scoateti tava din cuptor, lasati sa se raceasca si apoi transferati cu grija prajitura pe un tocator de lemn. Taiati cu un cutit ascutit, eventual umezit in apa.

Mihai Preda

Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

saleuri
anterior
Saleuri cu cascaval
salata orientala
urmator
Salata orientala
saleuri
anterior
Saleuri cu cascaval
salata orientala
urmator
Salata orientala

One Comment Ascunde comentarii

Foarte buna prajitura! Pacat ca nu pot sa atasez poze dar ti le dau pe whatsup. La Govora se numeste prajitura de la maicute si are apa în loc de lapte, e fara ulei, si din 5 oua! Merci mult de reteta!

Adauga comentariu

Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.