0 0
Praz cu masline

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

4-5 fire groase Praz
3 buc Rosii mari
1 Ceapa mare
100g Masline
Sare
Piper
1 lingura Boia dulce
Ulei
1 legatura Marar
3-4 catei Usturoi

Praz cu masline

Bucataria:
    • 60 min
    • Medie

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti
    Muica, noi suntem un neam
    Ca frunza lucind pe ram.
    Daca n-aveam Jiu de soi,
    Trageam Oltul mai la noi.
    (Cantec oltenesc, de Virgil Carianopol)

    Or fi ei oltenii cu nasul pe sus cand vine vorba despre de prazul lor, dar cei din Tara Galilor sunt cei care l-au facut simbol national. Iar aici ar fi doua surse. Prima spune ca regele Cadwaladr of Gwynedd le-a ordonat soldatilor sai sa poarte praz pe coif pentru a-i identifica usor intr-o batalie impotriva saxonilor (batalie ce a avut loc pe un camp cu praz). A doua provine de la poetul elizabetan Michael Drayton care spunea ca Sf. David (patronul spiritual al Tarii Galilor) obisnuia sa manance praz in zilele in care tinea post. (sursa). Se spunea chiar ca fetele care tin sub perna o bucata de praz il vor visa pe viitorul lor sot.

    In istorie, prazul este mentionat a fi consumat din abundenta in Egipt si Mesopotamia cu cel putin 2000 de ani i.e.n. Romanii il considerau superior cepei si usturoiului, iar celebra carte de bucate Apicius contine patru retete cu praz. Imparatul Nero il consuma in supa sau cu ulei, pentru a-si mentine vocea. Asta insa nu l-a impiedicat sa “o ia pe camp” si sa dea foc Romei.

    Conform dexonline, prazul este o “planta erbacee legumicola din familia liliaceelor, inrudita cu ceapa, cu tulpina cilindrica, groasa si inalta, cu frunzele lanceolate si cu bulb carnos (Allium porrum)”.  Cu alte cuvinte, prazul este o banala “ceapa laminata” (ce le mai place unora sa faca misto de olteni!).

    La ce se mai foloseste, in afara de mancare? Pai “a manca praz” inseamna a spune minciuni si “adio si-un praz verde” exprima indiferenta totala a cuiva fata de altcineva sau ceva”.

    Prazul este benefic pentru sanatatea ochiului (previne cataracta), sanatatea pielii, ajuta sistemul cardiovascular prin micsorarea tensiunii arteriale, previne anemia si scade inflamatiile. De asemenea, este ajuta in sanatatea oaselor si rinichilor, previne cancerul, este de ajutor bolnavilor de diabet si imbunatateste digestia. Prazul este bogat in vitaminele K, A si C precum si in magneziu.

    De unde pana unde praz cu masline, atat timp cat maslinele cresc ceva mai la sud de Romania? Asta nu stiu deci nu am de unde sa va spun. Insa, daca vreti sa imbunatatiti reteta de mai jos puteti sa o faceti si cu limba de porc sau de vita, fiarta bine inainte. Sau orice tip de carnita este potrivita. Dar sa fie de porc :-).

    Pentru alte mancaruri si tocanite vizitati sectiunea aceasta de pe blog.

    Pasi

    1
    Gata

    Curatam legumele si le spalam bine de tot. Aveti grija la praz, deoarece intre frunze poate fi mizerie si nu ati vrea sa o simtiti in dinti cand mancati.

    2
    Gata

    Intr-o tigaie adanca (sau o oala) puneti 3-4 linguri de ulei si adaugati ceapa tocata marunt. Caliti-o pana devine sticloasa, dar nu arsa.

    3
    Gata

    Adaugati rosiile (puteti folosi si sos de rosii), usturoiul taiat feliute sau dat pe razatoare, o lingura de boia de ardei dulce, piperul si sarea.

    4
    Gata

    Dupa 5-10 minute taiati prazul bucati de 1-2 cm si adaugati-l in tigaie. Puneti 1 pahar cu apa, acoperiti tigaia cu un capac si dati focul la mic, timp de jumatate de ora.

    5
    Gata

    Inlaturati samburii la masline (daca nu ati luat din cele cu ei deja scosi) si adaugati-le in tigaie. Mai fierbeti timp de 10 minute. Se poate adauga putina zeama de lamaie sau un paharel de vin alb, pentru un gust mai bun.

    6
    Gata

    Tocati mararul si presarati-l in tigaie, peste tocana. Mai adaugati sare, daca e nevoie.

    7
    Gata

    Serviti cu orez sau pilaf.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt inca aprecieri. Adauga una)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    senvis cu somon
    anterior
    Sendvis cu somon (by David)
    pate naut ton rosii
    urmator
    Pate de naut si ton
    senvis cu somon
    anterior
    Sendvis cu somon (by David)
    pate naut ton rosii
    urmator
    Pate de naut si ton

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.