Ingrediente
-
1 kg Carne de porc/vita sau amestec tocata
-
150-200g Orez
-
Varza murata
-
Sunca sau slanina de porc
-
2-3 Cepe
-
Marar
-
Sare
-
Piper
-
Cimbru
-
Foi de dafin
-
400ml Sos de rosii
-
Ulei
Instructiuni si detalii
Cuvantul “sarma” provine din turca, insemnand “a rula”. Originea preparatului nu se limiteaza doar la o tara (degeaba zic romanii ca este un preparat romanesc). Este insa cunoscut ca produs in toate tarile de sub fostul Imperiu Otoman, adica Turcia, Balcanii si o parte din Europa Centrala.
Pentru impaturire se folosesc de obicei varza (murata sau cruda) si frunzele de vita de vie, dar in Orient se mai folosesc frunze de mangold (un fel de sfecla) iar in Serbia frunze de rubarba. Pentru umplutura de baza sunt orezul si carnea tocata, condimentate cu diverse mirodenii.
Pasi
1
Gata
|
Se toaca bine carnea si se pune intr-un vas incapator. Se spala orezul si se amesteca cu carnea si mirodeniile. |
2
Gata
|
Se toaca ceapa marunt si se caleste in putin ulei. Se pune peste carne si orez si se amesteca. |
3
Gata
|
Taiati nervurile groase de la frunzele de varza si apoi taiati frunzele in jumatate, daca sunt prea mari. Luati cu mana sau cu lingura din compozitia de carne, asezati in mijlocul unei bucati de frunza si rulati. Bagati capetele de frunza in interiorul ruloului/sarmalei. Procedati asa pana terminati toata compozitia. |
4
Gata
|
Intr-o oala incapatoare puneti niste fire de marar uscat, peste care asezati frunze de varza. Taiati sunca felii subtiri si asezati peste varza, Aranjati apoi toate sarmalele. Turnati sosul de rosii si asezati din nou un strat de sunca si la sfarsit unul de varza murata, care sa acopere totul. Puneti apa in oala, dar fara sa acopere sarmalele. |
5
Gata
|
Dati drumul la aragaz la foc mic, asezati oala cu capac si fierbeti sarmalele timp de 2 ore - 2 ore si jumatate. |
6
Gata
|
Cand sunt gata se servesc cu mamaliguta, smantana si, dupa preferinte, cu ardei iute. |