0 0
Tajine marocan de naut si legume

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

Adjust Servings:
2 buc Ceapa
2 buc Ardei
2 buc Morcovi
4 tulpini Telina (apio)
1 buc Praz
1 buc Dovlecel
1 buc Vanata
4 Rosii
400 g Naut
Sare
Piper
Boia
Turmeric
Ghimbir
Patrunjel
Marar

Tajine marocan de naut si legume

Bucataria:
  • 60 min
  • Persoane 6
  • Medie

Ingrediente

Instructiuni si detalii

Distribuiti

Tajine (sau tagine) este o mancare facuta de populatia berbera din nordul Africii, preparata intr-un recipient de lut care ii poarta numele si care este format din doua piese: una intinsa si rotunda, putin adanca si alta ca un con, care se pune deasupra celeilalte, in timpul coacerii mancarurilor. Astfel, tajine se refera atat la preparate cat si la vasul in care se fac aceste preparate.

Originea nu este clara. O teorie este aceea ca tajine a fost adus in Maroc de catre fenicieni, in secolul 12 i.e.n. O alta teorie atribuie tajine populatiei Tonac care a traiti in Mexic intre 800 si 600 i.e.n, populatie care adulau zeul “El Tagine” al ploii si civilizatiei. Cele mai concrete dovezi insa sunt legate de primii locuitori ai nordului Africii, berberii, care gateau mancarea in “vase de lut putin adanci”. Adica tajine.

Tajine sunt preparate cu legume, carne, peste si oua foarte aromate, continand, printre altele, sofran, chimen, coriandru, ghimbir si scortisoara.

Preparatul din reteta asta nu este facut in vasul specific de lut (este pe lista de obiecte de cumparat), ci intr-un vas de fonta, dar se bazeaza pe o reteta pe care am gasit-o pe net. Este foarte similar cu ghiveciul cu legume, dar fara cartofi. Practic, este o tocanita de diverse legume si naut.

Se poate servi cu orez, cus-cus sau bulgur. Retetele pentru aceste garnituri le gasiti in link-urile de aici, dar nu trebuie neaparat sa le preparati cu legume.

Sper sa va placa!

Pasi

1
Gata

Daca folositi naut din conserva, prefiert, nu trebuie sa faceti acest pas. Altfel, nautul se pregateste cu o zi inainte. Puneti 400g de naut uscat intr-un castron cu apa (apa sa depaseasca nautul cu 2-3 degete) si lasati peste noapte sa se umfle. A doua zi fierbeti nautul cu apa si sare, pana se inmoaie.

2
Gata

Curatati si spalati toate legumele. Inlaturati coaja la ceapa si la morcovi, scoateti semintele din ardei, taiati coditele si varfurile la dovlecei.

3
Gata

Taiati ceapa marunt si celelalte legume in bucatele potrivite (cam de 1 cm fiecare).

4
Gata

Puneti 5 linguri de ulei de masline (sau de floarea soarelui) intr-o oala incapatoare. Adaugati ceapa si caliti la foc potrivit, sa nu se arda.

5
Gata

Adaugati pe rand, la 2-3 minute, restul de legume: morcovii, apoi ardeii, telina, vinetele, prazul si dovlecelul.

6
Gata

Caliti timp de cateva minute si apoi adaugati o cana cu apa (cat sa se vada printre legume, dar fara sa depaseasca nivelul lor).

7
Gata

Taiati rosiile cubulete si adaugati-le si pe ele. Dupa 5 minute de fiert adaugati nautul.

8
Gata

Puneti mirodeniile, dupa gust (sare, piper, cimbru, coriandru etc.)

9
Gata

Puneti capac la oala si dati la foc mic, timp de 30 de minute. Puteti sa le faceti si la cuptor, daca doriti, la 180 grade.

10
Gata

Cand tajine este gata dati la o parte si lasati putin sa se raceasca.

11
Gata

Serviti pe un platou impreuna cu garnitura si o lingura de patrunjel, tocat marunt

Mihai Preda

Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

placinta cu dovleac melc
anterior
Placinta cu dovleac, in forma de melc
ciorba de vita
urmator
Ciorba de vita
placinta cu dovleac melc
anterior
Placinta cu dovleac, in forma de melc
ciorba de vita
urmator
Ciorba de vita

Adauga comentariu

Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.