0 0
Tarta cu gutui si mere

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

Aluat
4 Mere mari
4 Gutui mari
4 linguri Zahar
1 lingurita Scortisoara
50g Unt
1 Ou

Tarta cu gutui si mere

Bucataria:
  • 120 min
  • Medie

Ingrediente

Instructiuni si detalii

Distribuiti

Aceasta tarta cu gutui si mere “a aparut” la noi in meniu prin mai multe … intamplari.

In primul rand, cu cateva zile inainte am facut dovleac cu miere si nuci la cuptor, care nu prea a avut mare succes. Eu si Ana am mancat dar copii nu au fost asa de incantati. Ca sa nu arunc dovleacul m-am gandit sa-l pun intr-o tarta. Si cum nici cantitatea nu era suficient de mare pentru o tava de tarta am cautat cea mai potrivita forma de prajituri pe care o avem in casa. Si asa am dat peste guguluf, pe care l-am folosit. Asta a fost prima intamplare.

Cea de-a doua intamplare: recolta bogata de gutui de anul acesta. Am facut dulceata, compot, nectar, marmelada, am pus la damigeana impreuna cu alcool pentru a face lichior, copii mananca in fiecare zi 1-2 gutui si tot mai avem destule cu care nu stiu ce sa mai fac. Drept pentru care am zis sa le combin cu mere si sa fac… o tarta.

Combinand cela doua intamplari a iesit reteta de mai jos de tarta cu gutui si mere. Sper sa aveti rabdare si sa o faceti si voi. Nu veti regreta.

Pasi

1
Gata

Preparati aluatul dupa instructiunile din reteta de aici. Pentru compozitie folositi 300g de faina alba, nu 250g, cum este scris in reteta.

2
Gata

Din bila de aluat formata rupeti o bucatica mai mica, cam cat o minge de tenis de camp. Dati apoi la frigider, timp de 30 minute.

3
Gata

Cat sta aluatul la cuptor trebuie sa ne ocupam de fructe. Mai intai spalati-le bine cu apa rece. Curatati merele de coaja. Aruncati cotoarele fructelor si tot ceea ce este bolnav. Taiati apoi atat merele cat si gutuile in felii pe care le tocati bucati mai mici. Intr-un bol incapator puneti fructele taiate, adaugati 4 linguri de zahar si 1 lingurita de scortisoara. Amestecati-le bine.

4
Gata

Puneti un wok sau o cratita incapatoare pe foc potrivit. Adaugati cam trei sferturi din unt si lasati sa se topeasca. Cand untul e topit puneti fructele. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda, pana cand se inmoaie bine.

5
Gata

Cu restul de unt ungeti forma de guguluf.

6
Gata

Scoateti aluatul de la frigider. Puneti putina faina pe masa de lucru si asezati bila mare. Cu un sucitor (facalet) intindeti aluatul pana se obtine o foaie subtire, de 2-3 mm, care sa depaseasca vizibil forma de guguluf. Nu va faceti probleme daca forma nu este perfect rotunda.

7
Gata

Cu un paharel faceti o gaura in mijlocul aluatului. Rasuciti apoi aluatul pe sucitor si desfasurati-l apoi pe guguluf, incadrand gaura pe mijlocul formei. Cu degetele impingeti aluatul inauntrul formei si incepeti apoi sa il asezati cat de uniform posibil pe margini si in centru, fara a lasa spatii goale.

8
Gata

Trebuie sa puneti si pe mijlocul formei aluat. Pentru a face acest lucru, din bila mica ramasa rupeti bucatele pe care le framantati in mana, dandu-le o forma lunguiata. Asezati pe masa de lucru si turtiti cu mana. Apoi, cu sucitorul, indindeti aluatul pentru a obtine o forma lunguiata, de grosimea aluatului din tava. Cu acest aluat umpleti apoi mijlocul formei. Atentie: NU folositi tot aluatul, trebuie sa va mai ramana cel putin jumatate.

9
Gata

Dupa ce ati tapetat bine forma cu aluat puneti inauntru merele si gutuile. Apasati fructele cu o lingura si asezati uniform in forma.

10
Gata

Asezati (trageti) marginile de aluat peste fructe.

11
Gata

Faceti din nou, din aluatul ramas, fasii de aluat pe care le puneti deasupra, umpland toate golurile. Daca nu va ajunge aluatul (cum mi s-a intamplat mie) trebuie sa mai faceti. Puneti 2-3 linguri de faina intr-un castron, adaugati treptat putina apa si framantati pana cand obtineti consistenta dorita.

12
Gata

Spargeti oul intr-un castronel si bateti-l cu o furculita. Folosind o pensula ungeti partea de sus a tartei. Cu furculita intepati aluatul din loc in loc (sa iasa aerul care se formeaza si altfel sa nu aveti goluri in tarta). Nu folositi tot oul ci doar jumatate.

13
Gata

Dati la cuptorul incins timp de 30-35 minute, pana cand tarta se rumeneste frumos deasupra.

14
Gata

Scoateti tarta de la cuptor cu ajutorul unor manusi de bucatarie, sa nu va ardeti. Intr-o tava puneti o foaie de hartie de copt. Puneti tava cu foaia peste guguluf si apoi rasturnati guguluful in tava, cu grija, sa nu se rupa.

15
Gata

Ungeti forma cu restul de ou si dati la cuptor timp de 15 minute.

16
Gata

Cand este gata scoateti de la cuptor si lasati sa se raceasca. Taiati apoi felii si serviti cu inghetata sau crema de vanilie.

Mihai Preda

Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

aluat pentru tarte
anterior
Aluat pentru tarte
varza a la Cluj
urmator
Varza a la Cluj
aluat pentru tarte
anterior
Aluat pentru tarte
varza a la Cluj
urmator
Varza a la Cluj

Adauga comentariu

Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.