Ingrediente
Aluat
- 500g Faina
- 1 Ou
- Unt
- Apa
- Sare
Umplutura
- 4-500g Carne de pui
- 3-4 fire Praz
- 150g Unt
- 1 lingura Faina
- Cascaval
- Sare
- Alte mirodenii
Instructiuni si detalii
Cu putin talent si arta,
Dupa cat imi pare mie,
Poti sa faci din praz si tarta,
Daca stii bucatarie
Poate nu multi dintre voi au auzit de Pastorel Teodoreanu, un pasionat gurmand si oenolog, scritor, epigramist si avocat roman. Primul meu “contact” cu epigramele si retele scrise de el a avut loc prin anii ’90, intr-un almanah gastronomic de pe vremea comunistilor.
Umorul celor scrise mi-a ramas in minte, drept pentru care acum cateva luni am cumparat “Gastronomice” si citind-o am fost placut surprins sa gasesc niste retete excelente pregatite de prietenul sau, Costache
Una dintre ele, Tarta cu praz, am incercat-o acum cateva zile, modificand-o totusi putin, adaugand si carne de pui. A iesit un deliciu!
Pasi
1 Gata | Preparare aluatSe pune faina intr-un bol incapator, se face un “vulcan” in care se “sapa” craterul, unde se adauga oul si sarea. Se amesteca, punand din cand in cand apa calduta pana cand coca are consistenta dorita. Se lasa apoi la frigider timp de 30 de minute. |
2 Gata | Preparare umpluturaAm spalat prazul bine, l-am taiat in bucati mai mici si l-am pus intr-un bol in apa calda, acoperit, timp de 10 minute. Cum zice Costache, “ca sa iasa amarala”. Apoi l-am scurs si l-am lasat sa se raceasca. |
3 Gata | Dupa ce puiul a fiert am luat carnea de pe oase si am tocat-o marunt impreuna cu prazul. Am amestecat totul cu sare. |
4 Gata | Am facut un “sos alb” (sau Bechamel) topind 150g unt intr-o craticioara, adaugand apoi o lingura si jumatate de faina (Costache foloseste o faina de cartofi si nu de grau) si apoi am pus treptat laptele cald, amestecand si avand grija sa pastrez o consistenta cat de cat mai groasa a lichidului. Cand a fost gata am ras niste cascaval. |
5 Gata | Am incins cuptorul la 180 grade timp de 10 minute. |
6 Gata | Am scos coca din frigider si am impartit-o in doua, o bucata fiind ceva mai mare decat cealalata. Bucata mai mare am intins-o cu un sucitor de bucatarie. Am uns o tava cu unt si am pus aluatul intins in ea, acoperind si marginile, apoi am dat-o la cuptor. |
7 Gata | Intr-o cratita mai mare am pus cateva linguri de ulei si am calit puiul si prazul timp de 5-10 minute. Apoi am adaugat sosul bechamel |
8 Gata | Am scos tava din cuptor si coca se rumenise putin. Am pus apoi umplutura de mai sus si am acoperit cu cealalta bucata de aluat, intinsa si ea. Cu alte cuvinte, “am pus capac”. |
9 Gata | Pentru a avea o nuanta placuta cand se rumeneste, am batut un ou si l-am intins deasupra la aluat, cu o pensula de bucatarie. Am crestat din loc in loc aluatul si am dat tava la cuptor pentru 15-20 de minute. |
10 Gata | Se serveste cu vin alb, dar aveti grija la cantitate altfel, vorba scriitorului: “Vin nu mai suport, |