0 0
Tarta de mere cu crema

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

Aluatul
250g Faina
120g Unt
1 Ou
1 Praf de copt
Apa sau lapte
Crema
65g Zahar
200g Smantana de gatit (sau lapte)
20 Faina
2 Oua
Sare
Esenta de vanilie (sau rom)
Unt
Umplutura cu mere
4-5 Mere mari
3-4 linguri Peltea de gutui (sau gem de caise)

Tarta de mere cu crema

Bucataria:
  • 60 min
  • Medie

Ingrediente

  • Aluatul

  • Crema

  • Umplutura cu mere

Instructiuni si detalii

Distribuiti

Tarta de mere cu crema de vanilie… sau Apple custard pie.

Placinta sau tarta cu crema a fost inventata cam prin Evul Mediu, si are la baza doua produse: o crusta necoapta sau partial coapta si o crema facuta, de obicei, dintr-un mix de oua, lapte, zahar, sare si extract de vanilie sau alte arome. Cuvantul „custard” este derivat din ‘crustade’ care defineste o tarta cu crusta.

Initial, cremele erau folosite doar ca umpluturi pentru placinte, produse de patiserie si tarte. Astazi, sunt folosite atat ca umplutura in placinte si tarte, dar si ca feluri de mancare individuale. In mod ideal, o placinta cu crema ar trebui sa fie usoara si delicata, dar sa aiba totusi o consistenta buna.

Cremele pot fi facute in doua moduri: coapte sau amestecate pe aragaz, dar majoritatea retetelor de placinte cu crema necesita coacere. Ouale din amestecurile de crema, cand sunt gatite, se transforma din lichid în solid. Daca sunt gatite la caldura excesiva, ouale se vor coagula. Ca atare, a face o adevarata placinta cu crema este un proces mai… delicat.

Tarta de mere cu crema de vanilie

Reteta de mai jos este o versiune a retetei clasice din bucataria franceza de Tarta cu mere si crema (French Apple custard pie). Prepararea nu este foarte complexa, dar necesita putina atentie.

In afara de ingredientele de mai jos puteti adauga fulgi de migdale. De asemenea, puteti face acelasi gen de tarta inlocuind merele cu alte fructe, precum piersici sau pere.

Pasi

1
Gata

Pregatirea tartei/crustei

Pentru prepararea aluatului urmati instructiunile de aici

2
Gata

Incalziti cuptorul la 180 grade.

3
Gata

Ungeti o tava rotunda de placinta cu unt. Faceti o bila din aluat si rulati-l cu un sucitor pana cand obtineti o foaie rotunda de 2-3mm grosime.

4
Gata

Asezati aluatul in tava presandu-l usor cu degetele pe fundul tavii si pe margini. Inlaturati surplusul de aluat care trece peste marginea tavii, la jumatate de cm deasupra (in cuptor foaia se va contracta). Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc. Dati la cuptor timp de 10-15 minute.

5
Gata

Prepararea cremei

Intr-un bol puneti zaharul, faina si sarea si amestecati. Spargeti ouale in bol si amestecati bine cu un tel. Adaugati esenta de vanilie.

6
Gata

Puneti smantana de gatit (puteti folosi si vegetala sau lapte) intr-un ibric pe aragaz, la foc potrivit, la incalzit. Amestecati din cand in cand, sa nu se umfle si sa dea peste margine. Cand smantana s-a incalzit (cam 5 minute), dati la o parte de pe foc.

7
Gata

Adaugati putina smantana calda in bolul cu ouale si amestecati incet. Astfel, oualele nu se vor gati sau coagula. Adaugati incet-incet restul de smantana, amestecand continuu. Cand s-a omogenizati, dati la o parte.

8
Gata

Pregatirea merelor

Curatati merele de coaja. Inlaturati miezul cu semintele. Taiati merele felii de 2-3-4mm grosime

9
Gata

Prepararea tartei

Scoateti tava din cuptor. Puneti 3 linguri de peltea de gutui (puteti folosi si gem de caise, amestecat dinainte cu 1 lingura de apa pentru omogenizare si subtiere). peste crusta si intindeti uniform pe toata suprafata.

10
Gata

Adaugati feliile de mere astfel: mai intai asezati un rand uniform peste peltea (dulceata), apoi asezati in cerc, formand un fel de "petale".

11
Gata

Turnati crema uniform peste mere.

12
Gata

Dati la cuptor timp de 25-30 de minute, urmarind din cand in cand sa nu se arda.

13
Gata

Dupa ce tarta este coapta puteti sa intindeti putina peltea sau dulceata ce caise, cu o pensula, deasupra, pentru a da un aspect glazurat.

Mihai Preda

Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

paste orzo cu bacon si ardei
anterior
Paste orzo cu bacon si ardei
paste orzo cu bacon si ardei
anterior
Paste orzo cu bacon si ardei

Adauga comentariu