Ingrediente
Aluatul
- 250g Faina
- 120g Unt
- 1 Ou
- 1 Praf de copt
- Apa sau lapte
Crema
- 65g Zahar
- 200g Smantana de gatit (sau lapte)
- 20 Faina
- 2 Oua
- Sare
- Esenta de vanilie (sau rom)
- Unt
Umplutura cu mere
- 4-5 Mere mari
- 3-4 linguri Peltea de gutui (sau gem de caise)
Instructiuni si detalii
Tarta de mere cu crema de vanilie… sau Apple custard pie.
Placinta sau tarta cu crema a fost inventata cam prin Evul Mediu, si are la baza doua produse: o crusta necoapta sau partial coapta si o crema facuta, de obicei, dintr-un mix de oua, lapte, zahar, sare si extract de vanilie sau alte arome. Cuvantul „custard” este derivat din ‘crustade’ care defineste o tarta cu crusta.
Initial, cremele erau folosite doar ca umpluturi pentru placinte, produse de patiserie si tarte. Astazi, sunt folosite atat ca umplutura in placinte si tarte, dar si ca feluri de mancare individuale. In mod ideal, o placinta cu crema ar trebui sa fie usoara si delicata, dar sa aiba totusi o consistenta buna.
Cremele pot fi facute in doua moduri: coapte sau amestecate pe aragaz, dar majoritatea retetelor de placinte cu crema necesita coacere. Ouale din amestecurile de crema, cand sunt gatite, se transforma din lichid în solid. Daca sunt gatite la caldura excesiva, ouale se vor coagula. Ca atare, a face o adevarata placinta cu crema este un proces mai… delicat.
Tarta de mere cu crema de vanilie
Reteta de mai jos este o versiune a retetei clasice din bucataria franceza de Tarta cu mere si crema (French Apple custard pie). Prepararea nu este foarte complexa, dar necesita putina atentie.
In afara de ingredientele de mai jos puteti adauga fulgi de migdale. De asemenea, puteti face acelasi gen de tarta inlocuind merele cu alte fructe, precum piersici sau pere.
Pasi
1 Gata | Pregatirea tartei/crusteiPentru prepararea aluatului urmati instructiunile de aici |
2 Gata | Incalziti cuptorul la 180 grade. |
3 Gata | Ungeti o tava rotunda de placinta cu unt. Faceti o bila din aluat si rulati-l cu un sucitor pana cand obtineti o foaie rotunda de 2-3mm grosime. |
4 Gata | |
5 Gata | Prepararea cremeiIntr-un bol puneti zaharul, faina si sarea si amestecati. Spargeti ouale in bol si amestecati bine cu un tel. Adaugati esenta de vanilie. |
6 Gata | Puneti smantana de gatit (puteti folosi si vegetala sau lapte) intr-un ibric pe aragaz, la foc potrivit, la incalzit. Amestecati din cand in cand, sa nu se umfle si sa dea peste margine. Cand smantana s-a incalzit (cam 5 minute), dati la o parte de pe foc. |
7 Gata | |
8 Gata | Pregatirea merelor |
9 Gata | Prepararea tartei |
10 Gata | Adaugati feliile de mere astfel: mai intai asezati un rand uniform peste peltea (dulceata), apoi asezati in cerc, formand un fel de "petale". |
11 Gata | Turnati crema uniform peste mere. |
12 Gata | Dati la cuptor timp de 25-30 de minute, urmarind din cand in cand sa nu se arda. |
13 Gata |