0 0
Tort de mere (si gutui)

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

Adjust Servings:
Pentru fructe
8 Mere mari
300 g Gutui din compot
100g Zahar
1 lingura Unt
1 lingura Scortisoara
Pentru blat
300g Iaurt
4 Oua
150 g Zahar
4 linguri Ulei
1 plic Praf de copt
300 g Faina
Esenta de vanilie
Sare
Pentru crema
1 plic Praf de budinca
3 linguri Zahar
500 ml Lapte

Tort de mere (si gutui)

Bucataria:
  • 120 min
  • Persoane 10
  • Medie

Ingrediente

  • Pentru fructe

  • Pentru blat

  • Pentru crema

Instructiuni si detalii

Distribuiti

Pentru ca se apropie sarbatorile si sigur veti vrea sa puneti pe masa un tort sau orice alta prajitura, va sugerez sa incercati sa faceti un tort de mere. Este o reteta clasica, simplu de facut si delcios. Pentru crema puteti folosi orice varianta va place: vanilie, fistic, ciocolata, frisca…

Modul de preparare este simplu si nu necesita sa taiati blatul in felii, sa puneti creme intre, sa ornati… nu, este o reteta simpla care se face in 3 pasi: coacerea merelor, coacerea blatului, ornarea cu crema.

Deoarece anul acesta am avut o multime de gutui din care am facut gem, nectar, marmelada si compot, am adaugat la mere si o jumatate de compot de gutui (fara zeama). Aroma pe care o dau gutuile este deosebita si se combin foart bine cu merele si perele.

Gutuile nu sunt niste fructe foarte apreciate, din pacate. Sunt genul de fructe care ori iti plac, ori le urasti. Anumite soiuri, cele mai salbatice si nu cele altoite, sunt inecacioase si cu greu pot fi mancate si digerate in stare proaspata. Insa, au aroma mult mai puternica decat cele altoite. Pentru a le consuma este de preferat a fi transformate in conserve.

Aici aveti cateva retete in care am folosit gutui.

Revenind la tort, sunt sigur ca nu veti regreta daca il veti prepara de sarbatori.

 

Pasi

1
Gata

Incingeti cuptorul la 180 grade.

2
Gata

Prepararea fructelor

Spalati bine merele si indepartati-le coaja. Taiati-le in sferturi, scoateti cotorul si samburii si taiati-le cubulete de 1-2 cm.

3
Gata

Scoateti gutuile din compot (nu folositi zeama) si taiati-le si pe ele cubulete, similare celor de mere.

4
Gata

In bolul in care aveti merele si gutuile puneti 100g zahar si lingura de scortisoara. Amestecati bine pana cand bucatile de mere si gutui se acopera de zahar si de scortisoara.

5
Gata

Ungeti o cratita nu prea inalta, de 24cm latime, antiaderenta, cu unt si puneti in ea merele si gutuile. Dati la cuptor timp de 15-20 minute.

6
Gata

Prepararea aluatului

Cu un mixer, amestecati bine ouale cu sarea pana cand isi dubleaza volumul. Adaugati zaharul si mixati in continuare pana devin ca o crema.

7
Gata

Adaugati uleiul, esenta de vanilie si apoi iaurtul si omogenizati.

8
Gata

Amestecati faina cu praful de copt si turnati-o incet in vasul in care aveti crema. Omogenizati cu o lingura.

9
Gata

Dupa cele 15 minute scoateti merele din cuptor si turnati peste ele crema, acoperindu-le. Dati inapoi la cuptor timp de 30 minute sau pana cand blatul este copt. Intepati blatul cu o scobitoare. Daca ramane coca pe scobitoare atunci mai trebuie copt, daca nu, este gata.

10
Gata

Scoateti din cuptor si rasturnati continutul pe un vas ceramic sau intr-o tava in care ati pus foaie de copt. Verificati daca blatul este copt si in interior, sub mere. Daca nu este, bagati la cuptor timp de inca 5-10 minute, avand grija sa nu se arda prea tare fructele.

11
Gata

Prepararea cremei

De obicei folosesc crema de budinca de la Dr. Oekter si in special cea de vanilie sau de fistic.

12
Gata

Puneti o cratita pe foc in care turnati laptele, la fiert.

13
Gata

Luati cam 3-4 linguri de lapte din cratita si puneti-le intr-un castronel. Adaugati zaharul si praful de budinca si amestecati bine, pana ce se omogenizeaza.

14
Gata

Cand laptele incepe sa fiarba adaugati budinca din castronel si amestecati incet, pana cand se ingroasa. Luati de pe aragaz si lasati sa se raceasca 2-3 minute.

15
Gata

Turnati budinca peste fructe uniform. Lasati sa se raceasca si apoi taiati felii si serviti.

Mihai Preda

Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

ciorba de peste
anterior
Ciorba de peste
pasta ton avocado
urmator
Pasta de ton cu avocado
ciorba de peste
anterior
Ciorba de peste
pasta ton avocado
urmator
Pasta de ton cu avocado

Adauga comentariu

Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.