0 0
Varza a la Cluj

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

2kg Varza
1.5kg Carne tocata (porc, vita)
1 cana Orez
3-4 Cepe mari
500g Rosii (tocate, sos)
200g Smantana
Sare
Piper
3-4 linguri Boia dulce
Cimbru
Ulei

Varza a la Cluj

Bucataria:
    • 180 min
    • Medie

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    Fara nicio intentie a de lua in ras aceasta celebra varza a la Cluj, preparatul este un fel de “sarmale desfacute”. Practic are toate ingredientele de la sarmale (carne, varza, orez, ceapa, rosii), dar in loc sa fie rulate sunt puse straturi toate.

    Cautand pe net istoricul retetei de “Varza a la Cluj” am gasit niste informatii foarte interesante.

    Conform site-ului Stiri de Cluj, reteta dateaza din anul 1695 si a aparut in “Cartea de bucate de la Cluj” a lui Miklos Misztotfalusi (Miklós Tótfalusi Kis) sub numele de ”varza în mod clujean”. Istoricul Lukacs Jozsef consemneaza ca varza era consumata de locuitorii zonei inca din 1442, fiind cultivata in gradinile manastirilor. “Astfel, într-un protocol din 1442 al Conventului de la Cluj-Manastur – unde exista o manastire benedictina – este amintit un nobil din Iara care jura ca nu el a dat porunca oamenilor sai sa-i faca rau unui alt nobil din Iara. Printre altele, jura ca nu el a ordonat ca acestuia sa-i fie luata varza”, spune Lukacs Jozsef” (sursa).

    Alte informatii despre varza a la Cluj gasim si pe site-ul Cluj.com. Aici este mentionata atat reteta din “Cartea de bucate de la Cluj” cat si o reteta pe care gastronomului salajean Mircea Groza a gasit-o intr-o carte veche tiparita in limba maghiara la Baia Mare în anul 1913:

    „Se taie o ceapa rosie marunt si se caleste în 50-60 grame de unsoare (untura de porc). Un kilogram de carne de porc taiata cuburi se pune peste ceapa calita, se adauga sare, putina apa si se însbusa pâna ce carnea devine moale. Separat, în 40-50 grame unsoare se înabusa o farfurie pentru supa plina cu varza de butoi, murata, taiata marunt.

    Tot separat, în putina unsoare, cam 20 de grame, cu ceapa rosie taiata marunt putin calita, se prajeste putin orezul, se adauga sare, piper, apa, se înmoaie. Carnea, varza si orezul se asaza în straturi într-un labos (cratita) mai mare. Între straturi se pune smântâna si se baga la cuptor. Nu se amesteca deloc, când este gata se rastoarna peste un platou si se serveste.”

     

    Daca vreti sa preparati varza a la Cluj inarmati-va cu rabdare, deoarece atat pregatirea cat si coacerea dureaza mult. Ce obtineti, in schimb, este un deliciu.

    Gasiti aici alte retete cu varza.

     

    Pasi

    1
    Gata

    Prepararea verzei

    Tocati varza marunt. Intr-o cratita mai mare puneti cateva linguri de ulei (sau untura) si adaugati varza. Adaugati putina apa si putina sare(daca folositi varza murata nu mai e nevoie). Puneti piper si cimbru dupa gust. Caliti timp de 10 minute si apoi dati la o parte, sa se raceasca.

    2
    Gata

    Prepararea orezului

    Puneti o oala incapatoare pe foc, cu 3 cani de apa. Adaugati sare. Cand apa clocoteste puneti orezul si lasati sa fiarba la foc mic timp de 15-20 minute sau pana cand orezul este fiert. Cand orezul a fiert scurgeti-l intr-o sita si dati deoparte.

    3
    Gata

    Prepararea carnii

    Curatati ceapa si tocati-o marunt. Puneti ulei intr-o alta oala si adaugati ceapa. Caliti la foc potrivit, fara sa se arda ceapa. Adaugati apoi carnea tocata si 400 grame din sosul de rosii si amestecati din cand in cand, sa nu se arda. Puneti sare, piper, boia si cimbru, dupa gust. Cand este gata, dati deoparte.

    4
    Gata

    Aranjarea in tava

    Bun. Aveti 3 oale pline cu varza, orez si carne. Toate acestea trebuie combinate

    5
    Gata

    Intr-o tava inalta sau o cratita inalta (de inox sau ceramica) puneti 1-2 linguri de ulei (sau untura) si apoi un rand subtire de varza. Puneti apoi un rand de orez si unul de carne. Apoi iar un rand de varza, unul de orez si unul de carne. Ultimul rand, cel de deasupra, trebuie sa fie cu varza.

    Este foarte important ca in tot acest proces sa puneti in straturi si zeama de la varza din oala, altfel, cand se va gati, preparatul se va usca prea tare.

    6
    Gata

    Din restul de 100g de sos de rosii, combinat cu smantana si cu piper si cimbru faceti un sos mai gros pe care il intindeti peste stratul de deasupra de varza.

    7
    Gata

    Cuptorul trebuie sa fie incins la 180 grade. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si apoi dati la cuptor timp de 2 ore. Verificati din cand in cand, sa nu fie prea uscata, altfel mai adaugati putina apa.

    8
    Gata

    Cand varza e fiarta scoateti folia de aluminiu si mai lasati tava la cuptor 10-15 minute, pentru ca varza sa se rumeneasca.

    9
    Gata

    Serviti cu smantana sau iauri si cu mamaliguta.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt inca aprecieri. Adauga una)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    tarta cu gutui si mere
    anterior
    Tarta cu gutui si mere
    mancare de fasole teci
    urmator
    Mancare de fasole teci
    tarta cu gutui si mere
    anterior
    Tarta cu gutui si mere
    mancare de fasole teci
    urmator
    Mancare de fasole teci

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.