0 0
Zacusca cu ghebe

Share in reteaua sociala:

Sau puteti da copy/paste la acest URL

Ingrediente

4 kg Ghebe
4 kg Ardei
1 kg Ceapa
1l Sos de rosii
Sare
Piper
Ulei

Zacusca cu ghebe

Bucataria:
    • 180 min
    • Medie

    Ingrediente

    Instructiuni si detalii

    Distribuiti

    Despre zacusca am citit un articol super fain scris de Catalin Stefanescu, cunoscut realizator de emisiuni TV la televiziunea nationala, precum “Garantat 100%” si “Gari de poveste”. Imi plac foarte mult emisiunile lui si, citindu-i biografia, am remarcat cateva coincidente. In primul rand este nascut in frumosul meu oras natal, Ramnicu Valcea in aceeasi zi si luna cu David.

    Cum ziceam, cautand pe net informatii despre zacusca, cum a aparut, ce alte popoare o prepara si alte informatii am dat peste articolul publicat de el in Dilema Veche. Fara a incerca a povestesc articolul, o sa preiau in continuare cateva date din articol, combinate cu alte informatii gasite pe alte site-uri, si o sa va povestesc putin despre istoria zacuscai (zacustei?).

    Cuvantul zacusca este de sorginte slava, zakuska insemnand gustare, aperitiv. Rusii ii zic zakuski. Se prepara in principal din rosii si ardei (si morcovi), la care se adauga, dupa preferinte si dupa disponibilitate, vinete, dovlecei sau ciuperci. Aceste trei legume devin, legumele care dau “semnatura” preparatului, de unde si denumirile de “zacusca de vinete”, “zacusca de dovlecei” si “zacusca de ghebe (sau alte ciuperci)”.

    Fiind o conserva dupa preparare produsul se pune in borcane, dupa care se lasa la camara cateva saptamani si se consuma in sezonul rece (dar asta nu este o regula).

    Cititi in continuare instructiunile de preparare a unei foarte gustoase zacusca cu ghebe. Acestea pot fi inlocuite cu succes cu ciuperci pleurotus sau altfel de hribi.

     

     

     

     

    Pasi

    1
    Gata

    Pregatirea ciupercilor

    Se spala ciupercile foarte bine. Nu trebuie sa ramana nicio mizerie pe ele sau in palarie.

    2
    Gata

    Puneti-le intr-o oala mare la fiert, pe foc, timp de 1 ora. Cand sunt gata se scurg de apa si se dau la o parte.

    3
    Gata

    Prepararea ardeilor

    Ardeii se coc pe gratar sau la grill pe aragaz. Cand sunt copti se pun intr-o oala mare, cu capac. Se presara sare si se lasa acolo minute bune. Se scot si se inlatura coaja arsa cotorul si semintele.

    4
    Gata

    Prepararea cepei

    Se curata ceapa de coaja si se taie apoi marunt.

    5
    Gata

    Zacusca - preparare

    Puneti o oala mare pe foc. Daca faceti la ceaun, pe pirostrii, cu atat mai bine, zacusca va prinde un frumos miros si gust de afumat. Turnati cateva linguri bune de ulei si puneti ceapa, la calit. Focul nu trebuie sa fie foarte mare, sa nu se arda ceapa.

    6
    Gata

    Cat timp se caleste ceapa dati ardeii la o masina de tocat. Recomandarea mea este sa folositi o masina de tocat manuala si nu un robot. Daca dati la robot se face totul ca o pasta si zacusca nu va mai avea consistenta buna.

    7
    Gata

    Adaugati ardeiul peste ceapa si amestecati, sa nu se prinda. Puteti pune si putina apa, daca considerati ca este prea gros continutul.

    8
    Gata

    Dati ciupercile la aceeasi masina de tocat si adaugati-le peste ardei si ceapa.

    9
    Gata

    Adaugati sosul de rosii. Puneti sare si piper dupa gust. Amestecati constant, ca sa nu se prinda.

    10
    Gata

    Cand uleiul iese la suprafata opriti focul la aragaz.

    11
    Gata

    Sterilizati 20-25 de borcane mici de 300g (le spalati bine, stergeti cu o carpa uscata si le puneti la cuptorul cu microunde timp de 30 secunde) si apoi umpleti-le cu zacusca.

    12
    Gata

    Incingeti cuptorul la 180 grade. Puneti borcanele intr-o tava, adaugati apa de un deget si dati totul la cuptor timp de 30 minute. Lasati peste noapte (sau 5-6 ore) sa se traga capacele.


    1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt inca aprecieri. Adauga una)
    Încarc...

    Mihai Preda

    Salut. Sunt Mihai. Bucatar de familie. Adica gatesc pentru familia mea si din cand in cand pentru prieteni. Nu sunt profesionist, dar gatesc din placere. Daca ai ajuns pana aici inseamna ca tocmai ai citit o reteta scrisa de mine. Sper ca ti-a placut (nu uita sa ii dai o apreciere apasand pe stelutele de deasupra) si iti doresc mult succes sa o incerci si tu. Cauta in continuare si celelalte retete de pe site. Daca ai sugestii imi poti scrie folosind pagina de Contact. "Spor la gatit!" si "Pofta buna!" pofticiosilor tai.

    ciuperci cu usturoi la tigaie
    anterior
    Ciuperci cu usturoi la tigaie
    shakshuka
    urmator
    Shakshuka
    ciuperci cu usturoi la tigaie
    anterior
    Ciuperci cu usturoi la tigaie
    shakshuka
    urmator
    Shakshuka

    Adauga comentariu

    Vrei sa primesti pe mail retetele noi?Inscrie-te aici.